Minder meldingen bij Meld Misdaad Anoniem

Toegevoegd: 05-03-2019, 09.32 uur

Minder meldingen bij Meld Misdaad Anoniem
© Foto: Meld Misdaad Anoniem
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) over zaken in de regio Zeeland-West-Brabant is afgelopen jaar met 21 procent gedaald. Ook landelijk gezien daalde het aantal meldingen, al ging het daar om 'maar' 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie.

Meld Misdaad Anoniem (M.) is een onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over ernstige criminaliteit en misdaad. Je kunt bij M. melden over bijvoorbeeld moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kun je bij M. terecht.

M. is dus niet van de politie. Alleen als de anonimiteit van de melder gewaarborgd kan worden, wordt de melding doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsdiensten. Vervolgens doen die organisaties nader onderzoek om proberen feiten boven water te krijgen die de doorgegeven informatie kunnen bevestigen. Als dit gelukt is, wordt tot verdere actie overgegaan.

Het totaal aantal meldingen lag in 2018 op 1.597 terwijl er in 2017 nog 2.033 meldingen waren. Nog een jaar eerder lag dit aantal op 2.027. Vanuit onze regio kwamen overigens wel relatief veel tips binnen: 10,9 per 10.000 inwoners. Alleen Limburgers deden vaker een melding (13,5 per 10.000 inwoners). Alle tips samen leidden in Zeeland-West-Brabant tot 139 aanhoudingen en de inbeslagname van 144.619 hennepplanten. Ook werd 188.988 euro in beslag genomen en trof de politie 12 vuurwapens aan. 

De meeste M.-meldingen gingen afgelopen jaar over softdrugs: 697 in totaal. Harddrugs stonden met 470 tips op 2. De top 5 wordt afgemaakt door geweld (135x), financieel-economische delicten (84x) en diefstal/verduistering (78x). Het aantal tips nam vooral in die laatste categorie fors af, namelijk met 40 procent.

Ook in de andere genoemde themagebieden nam het aantal meldingen af, met uitzondering van die in de financieel-economische sfeer. Hier was een stijging van 18 procent te zien. Ook landelijk gezien werd hier vaker over getipt.

Volgens Meld Misdaad Anoniem waren er afgelopen jaar landelijk gezien opvallend veel meldingen over drugslabs. In Zeeland-West-Brabant lag dit aantal in 2018 echter ongeveer gelijk met dat van 2017: 46 afgelopen jaar tegenover 48 in 2017.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (6-3-2019 om 07:03)
Pas maar op om deze cijfers te publiceren je zie nog als eens dat niet lang daarna het tegen over gestelde plaats vind ik persoonlijk geloof niet in deze cijfers te mooi om waar te zijn