Brandweer in 2018 iets later ter plaatse

Toegevoegd: 20-03-2019, 16.36 uur

Brandweer in 2018 iets later ter plaatse
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zeeuwse brandweerlieden deden er vorig jaar iets langer over om bij een incident ter plekke te komen: 12 seconden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag bekend zijn gemaakt.

In 2017 deden de brandweerkorpsen onder de Veiligheidsregio Zeeland er 8 minuten en 30 seconden over om bij een incident ter plekke te komen. In 2018 was dit zogezegd 12 seconden langer. Dit is tevens de langste responstijd sinds 2013.

De langere responstijd lijkt met name veroorzaakt te worden door een hogere gemiddelde rijtijd (de tijd tussen de vertrektijd van de brandweereenheid uit de kazerne en de aankomst ter plaatse bij het incident). Deze lag vorig jaar ook 12 seconden hoger en was daarmee ook de langste rijtijd sinds 2013.

De responstijd in Zeeland ligt overigens een stuk hoger dan in de rest van Nederland. Dat komt met name doordat de gemiddelde uitruktijd (de tijd tussen de alarmering van een eenheid van de brandweer en de vertrektijd uit de kazerne) hier wat hoger ligt, met name door het hoge aantal brandweervrijwilligers.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (21-3-2019 om 20:08)
Die 12 seconden langer zal niet echt een probleem zijn. Wat wel een probleem is en brandweer mensen geven dit zelf ook al aan dat ze vroeger met 6 man uitrukten en nu met 4 wegens bezuinigingen. Als je dan een grote uitslaande brand hebt dan komt er eerst een auto met 4 man aan en is je kot al half uitgefikt en die 4 moeten dan heel snel opschalen waarvoor eigenlijk geen tijd is. En dan duurt het nog zon tijd voor de 2e en eventueel 3e auto komt. De brandweer kan er niets aan doen maar wel de veiligheids regio.