www.hvzeeland.nl

Alarm voor wandelaar op zandplaat Renesse

Toegevoegd: 17-05-2019, 10.42 uur

Door: Roland de Jong

RENESSE - Diverse hulpverleners zijn vanochtend uitgerukt nadat was gemeld dat er iemand op de zandplaat bij het Watergat in Renesse dreigde ingesloten te worden door het opkomende water.

De Kustwacht alarmeerde rond 10.00 uur de bemanning van de reddingboot Baron van Lynden van het KNRM-station Ouddorp. Ook de politie werd ingeschakeld. Enige tijd later werd ook nog een helikopter van de Kustwacht opgeroepen. Rond 10.35 uur kwam het bericht dat de persoon in kwestie inmiddels veilig op het strand was. Hierop kon de actie worden beëindigd.

De Verklikkerplaat nabij het Verklikkerstrand (tussen Nieuw-Haamstede en Renesse) is een gevaarlijke plaat bij opkomend water. De Verklikkerplaat maakt bij laagwater contact met het strand, waardoor je de plaat kan oplopen. Op het moment dat het vloed wordt, word je verrast door het snelle opkomende water, waardoor je de zandplaat niet meer afkan. De gemeente heeft daarom een groot waarschuwingsbord geplaatst maar dat blijkt niet voldoende.

Bij de zogeheten zandplaat zijn de afgelopen jaren namelijk al vaker mensen in problemen gekomen door het opkomende tij. Afgelopen maart ging het echt goed mis. Vier personen werden toen ingesloten op de plaat en raakten te water. Een vrouw en een meisje moesten worden gereanimeerd. De vrouw overleefde het incident niet.