Weerbericht:
Perioden met zon en een enkele bui, morgen bewolkt en regen
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Dode walvis gevonden in Vlissingse haven

Toegevoegd: 07-06-2019, 13.48 uur
Door: Manfred Berrevoets

VLISSINGEN - In de Sloehaven van Vlissingen is een dode walvis gevonden. Het dier, vermoedelijke een gewone vinvis, werd vanochtend om 04.00 uur ontdekt op de bulb van een binnenvarend schip. Waarschijnlijk is hij elders omgekomen en door het schip meegenomen de Sloehaven in.

De vijftien meter lange walvis is voor onderzoek uit het water gehaald. Medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar de doodsoorzaak van de walvis. Het walviskarkas ligt is op de kade getild, klaar om onderzocht te worden. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de walvis door een aanvaring om het leven is gekomen of dat het dier ziek was en een natuurlijke dood is gestorven. Verder zal onderzoek moeten aantonen hoe lang het dier al dood is en wanneer het dier voor het laatst had gegeten.

Het gaat om een jong mannetje gewone vinvis. Dat blijkt onder meer uit de lengte. Gewone vinvissen kunnen tot wel 26 meter lang worden. Volgroeide exemplaren wegen zo'n dertig tot tachtig ton. Normaal gesproken komt de gewone vinvis niet voor in de Nederlandse kustwateren. Na het onderzoek gaat het kadaver naar Rendac, waar het wordt vernietigd.

Het is niet de eerste keer dat een walvis wordt meegenomen op de voorsteven van een schip naar Zeeuwse wateren. In 2015 kwam ook al een dode gewone vinvis op die manier hier terecht. Het dier belandde uiteindelijk via het kanaal van Gent - Terneuzen in de haven van Gent. Het walviskarkas werd destijds pas bij Zelzate opgemerkt.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750