'Appverbod' op de fiets vandaag van kracht

Toegevoegd: 01-07-2019, 06.05 uur

'Appverbod' op de fiets vandaag van kracht
© Foto: Politie
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Ga je vandaag op pad met je fiets, scooter of bijvoorbeeld invalidenvoertuig? Let er dan op dat het vanaf vandaag niet langer is toegestaan elektronische apparaten (zoals een mobiele telefoon) vast te houden tijdens het rijden. De politie laat weten direct te gaan handhaven.

Het verbod om elektrische apparaten vast te houden tijden het besturen van een voertuig moet afleiding in het verkeer tegengaan. Afleiding zou jaarlijks voor tientallen doden en honderden gewonden zorgen, zo stelt de politie. "Wie bijvoorbeeld een telefoon gebruikt tijdens het rijden loopt (volgens berekeningen) minstens 25 keer meer risico op een ongeluk", aldus de politie.

Alle apparaten
Alhoewel het nieuwe verbod vooral in de wereld is gekomen als 'appverbod' voor fietsers geldt het dus ook voor andere weggebruikers en niet alleen voor mobiele telefoons. Ook bijvoorbeeld navigatiesystemen, tablets en muziekspelers mogen niet langer vastgehouden worden tijdens het rijden. Sta je stil, dan mag je het apparaat wel gewoon vasthouden en gebruiken.

Handsfree gebruik maken van de telefoon is wel toegestaan. Dat moet dan echter wel veilig gebeuren want als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt door het bellen kun je toch beboet of veroordeeld worden. Dit geldt ook als een verkeersongeval wordt veroorzaakt waarbij iemand zwaargewond raakt of zelfs komt te overlijden.

Neem je deel aan het verkeer maar bestuur je geen voertuig, dan geldt het verbod niet. Denk bijvoorbeeld aan mensen die op een paard rijden of zich als voetganger in het verkeer begeven. Ook voor hen geldt echter dat ze geen gevaar mogen zijn voor andere weggebruikers.

Datzelfde geldt voor de situatie waarbij je handsfree navigeert of muziek luistert. Dit mag wel, maar je moet er wel voor zorgen dat je het omgevingsgeluid goed kunt horen. "Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten”, zo legt de politie uit. Je mag overigens wel de knopjes op de koptelefoon of aan het snoer van de oordopjes gebruiken om de telefoon of muziekspeler te bedienen.

Auto
Tijdens het besturen van een auto was het natuurlijk al verboden een mobieltje vast te houden. Vanaf vandaag mogen echter ook geen andere mobiele elektronische apparaten meer worden vastgehouden. Tijdens het autorijden mag je bijvoorbeeld dus ook je navigatiesysteem, tablet of muziekspeler vasthouden. Klemmen tussen je oor en schouder mag trouwens ook niet. Een telefoon bedienen die in een houder zit is dan weer wel toegestaan. Ook spraakbediening mag je gewoon gebruiken. Sta je stil met je auto, bijvoorbeeld in een file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats? Dan mag je elektronische apparatuur wel gewoon vasthouden.

De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat op de fiets is 95 euro. Voor brom- en snorfietsers bedraagt de boete 160 euro. Voor bestuurders van overige gemotoriseerde voertuigen bedraagt de boete 240 euro. Overtreders moeten in principe staande worden gehouden maar in een uitzonderlijk geval mag een boete ook op kenteken worden uitgeschreven. “Bijvoorbeeld als er een dringende melding tussendoor komt. De agent moet dan wel duidelijk maken wat hij of zij heeft gezien en waarom de bestuurder niet werd staande gehouden”, zo legt de politie uit.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
RaceMonster (2-7-2019 om 16:53)
Nog steeds auto bestuurders met mobiel in de hand, nog steeds genoeg fietsers die zonder licht rijden,snorfietsers harder dan 25 rijden, steeds decibel van brommers verhoogd dan het mag,nog steeds dikkels naast elkaar fietsen en nog steeds niets veranderd dus wat zou het grote verschil maken door verbod voor niet fietsen met mobiek verminderen nu de etiket dik op is geplakt naar het sociale platfront. En wat is er veranderd? Kwestie dat sommigen er gewoon makkelijk mee wegkomen.laat het maar varen. Over paar maanden zijn we weer terug bij af. Suc6 :P
Ja.Ja (2-7-2019 om 06:38)
Zeer goede maatregel. Ik heb al fietsend enige malen moeten roepen omdat ze al telefonerend tegen me aan zouden rijden Dan zetten ze ook nog een GROTE "bek'" op omdat je er iets van zegt. Ze letten echt niet op.En hand uitsteken is er zeker niet bij.En door die oortjes horen ze ook het verkeer haast niet.
een inwoner (1-7-2019 om 23:40)
als de moeders van jaren geleden met de kinderwagen na buiten gingen Praten de moeders tegen de baby s..Nu kyken ze steeds op het telefoon schermpje..En zyn niet met hun kindje bezig .
Bitterus B. (1-7-2019 om 21:13)
er is maar een oplossing. te paard naar school.
AD. (1-7-2019 om 18:25)
Geen waarschuwingen meer geven maar direct bekeuren want nu hoor ik dat ze het nog niet weten dus vraag ik mij af of ondanks dat ze een hele dag op hun telefoon zitten te kijken en dit niet hebben gelezen of niet hebben willen lezen en dus onder welke steen ze hebben gezeten of dachten ze het komt wel goed nou niet dus nu is het pay time en is het elke keer kassa al is het meerdere keren per dag.
zeeuw (1-7-2019 om 11:23)
nog veel te weinig moet zeker 150 euro worden en een auto 1000 euro kunnen ze het niet betalen in beslag nemen, al dat softe ge doe een leven is belangrijker moet je is zien op paauwenburg met de eppen de moedertjes die hun jong naar school breng je word gewoon voor je donder gereden