Weerbericht:
Zonnig en droog, maar ook sluierwolken
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Hitteplan actief voor heel Nederland

Toegevoegd: 23-07-2019, 09.24 uur
Hitteplan actief voor heel Nederland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het RIVM heeft voor heel Nederland het zogeheten hitteplan afgekondigd vanwege de weersvoorspelling voor de komende dagen. Het wordt dan namelijk uitzonderlijk warm.

"De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland", zo licht een woordvoerder van het RIVM toe.

Waarschuwing
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. "Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", aldus het RIVM.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. "Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen", zo zegt het RIVM.

Maatregelen
Het RIVM adviseert de volgende maatregelen te nemen:
Drink voldoende; 
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op; 
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Sebastian (23-7-2019 om 15:44)
Zoek schaduw op, drink voldoende, .....vroeger was er geen hitteplan nodig omdat deze maatregelen voor de mensen vanzelfsprekend waren!