RIVM waarschuwt voor smog in Zeeland

Toegevoegd: 25-07-2019, 11.50 uur

RIVM waarschuwt voor smog in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In Zeeland moet vandaag rekening worden gehouden met smog door ozon. Voor het einde van de middag en het begin van de avond wordt een slechte tot zeer slechte luchtkwaliteit voorspeld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie.

Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. "Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD", zo adviseert het RIVM.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Ook morgen is het warm en is er opnieuw kans op smog. Het KNMI hanteert overigens ook nog altijd code oranje vanwege "extreme hitte". Eerder deze week activeerde het RIVM ook al het nationaal hitteplan.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750