Weerbericht:
In het zuiden bewolkt met motregen/sneeuw, in het noorden lokaal mist
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 26 km

Naamloos graf voor vermoorde vrouw, politie blijft hopen op gouden tip

Toegevoegd: 10-08-2019, 05.55 uur
Door: Roland de Jong

WESTDORPE - Na 174 tips weet de politie nog altijd niet wie de vrouw is die op 22 juni vermoord werd aangetroffen in Westdorpe. Het onderzoek op haar lichaam is afgerond en daarom zal ze komende week worden begraven. Nomen nescio (naamloos) wel te verstaan, al hopen politie en OM dat de identiteit van de vrouw snel wordt vastgesteld zodat nabestaanden kunnen worden ingelicht.


Het slachtoffer, naar schatting tussen de 50 en 65 jaar oud, werd op zaterdag 22 juni naakt gevonden bij een veld aan de Sint Anthoniekade. Ze bleek te zijn doodgeschoten en had geen identiteitskaart, sieraden of andere spullen bij zich die duidelijkheid gaven over haar identiteit. Ook bleek ze geen tatoeages te hebben. Bij het lichaam werd wel een zwarte vuilniszak met een opdruk in de Franse taal gevonden. Deze bleek na onderzoek bij de vrouw te horen maar leverde tegelijkertijd ook geen aanwijzingen op over haar identiteit.

Onderzoek heeft aangetoond dat de vrouw hooguit enkele dagen in Westdorpe heeft gelegen voordat ze door een passant werd gevonden. Wel vermoedt de politie dat de vrouw niet bij de Sint Anthoniekade, maar elders van het leven is beroofd. Zicht op een verdachte is er nog niet, maar veel details over de aangetroffen sporen willen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ook (nog) niet kwijt.

Foto's
De identiteit van de vrouw is nog altijd ongewis. Binnen een week na de vondst van het lichaam toonde de politie in Opsporing Verzocht foto's van de overleden vrouw. Ook op de Belgische televisie werden de foto's getoond. De plaats waar het slachtoffer werd aangetroffen, ligt immers op steenworp afstand van de Belgische grens. Na de oproep van de politie kwamen al snel veel tips binnen. Onder meer over een vrouw waarnaar in Noorwegen werd gezocht. Zij bleek het niet te zijn. Ook andere tips bleken niet de gouden te zijn.

Martine Jacobs, teamleider Team Grootschalige Opsporing (TGO): “Een paar keer dachten we dat een binnengekomen tip wel eens de juiste zou kunnen zijn, maar telkens bleek het toch om iemand anders te gaan. Ook het doorzoeken van vermissingsdossiers uit zowel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk leverde niets op.”

DNA-materiaal van de vrouw is ook door allerlei databanken gehaald, maar ook dit was tot nu toe zonder resultaat. Kim Weijers, zaaksofficier van het Openbaar Ministerie (OM): “We hebben het DNA uitgezet naar alle landen waarmee op dit gebied een samenwerking is, maar nergens was er een match met de vrouw uit Westdorpe.”

Op het gebied van DNA liggen nog wel opties open, maar die zullen waarschijnlijk niet snel direct naar de identiteit van de vrouw leiden. Weijers: “We kunnen bijvoorbeeld isotopen-onderzoek laten doen. Uit zo'n onderzoek krijg je een richting met betrekking tot waar het slachtoffer is geboren en opgegroeid. Zo'n onderzoek kost echter maanden tijd en verkleind feitelijk alleen je zoekveld. Het vertelt je immers nooit waar iemand precies heeft gewoond.”

(tekst gaat verder onder advertentie)



Operaties
Op het lichaam van de vrouw is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk sectie gedaan. Hierbij is vastgesteld dat ze in het verleden meerdere medische ingrepen heeft gehad. Hierbij werden haar baarmoeder, galblaas, de eierstokken en de blinde darm verwijderd. Deze constateringen hebben de politie tot nu toe echter ook niet verder geholpen.

De zaaksofficier: “De gebruikte medische technieken vallen onder normaal medisch handelen en hebben ons geen extra richting gegeven over de afkomst van de vrouw. Het gaat om gangbare technieken die niet te herleiden zijn naar een bepaalde regio.” Ziekenhuizen vragen naar vrouwen die de bewuste operaties hebben ondergaan is volgens Weijers eigenlijk onbegonnen werk. “Vanwege de privacywetgeving kunnen ze ons natuurlijk niet zomaar lijsten met patiënten geven. Bovendien hebben we geen enkel zicht op de regio waarin we zouden moeten zoeken. Mochten we dat wel hebben, dan zouden we hooguit aan ziekenhuizen kunnen vragen of ze hun patiënten stuk voor stuk nalopen en kijken of het slachtoffer één van hen is.”

Volgens Weijers bestaat het beeld dat de vrouw midden in het leven stond. “Ze verzorgde zichzelf. Haar nagels waren bijvoorbeeld netjes bijgewerkt en ook haar gebit was goed onderhouden. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden voor alcohol- en/of drugsgebruik. We hebben dan ook geen enkel idee over wat de aanleiding is geweest voor haar dood. Natuurlijk hopen we hier duidelijkheid over te krijgen en de dader te kunnen inrekenen, maar nog belangrijker vind ik het dat we haar familie of geliefde kunnen vertellen dat ze nooit meer thuis komt en dat ze haar alsnog een waardig afscheid kunnen gunnen”.

Zowel Jacobs als Weijers doen dan ook een dringende oproep aan het publiek. Jacobs: “We hebben tot nu toe vooral gevraagd naar mensen die iemand in hun omgeving misten, maar we willen het publiek nu ook vragen om te denken aan vrouwen die uiterlijk op het slachtoffer lijken maar met wie ze al een tijdje geen contact hebben gehad. Elders in het land hebben we echter ook verhalen gehad waarbij iemand niet als vermist was opgegeven omdat hij of zij met een plausibel verhaal vertrokken was, bijvoorbeeld om te gaan werken of reizen in het buitenland. Het slachtoffer hoeft dit ook niet zelf te hebben gezegd, het kan ook iemand uit haar omgeving zijn geweest."

In de afgelopen anderhalve maand werkte het TGO van de politie, bestaande uit 15 personen, elke dag aan de zaak. Belgische collega's zochten op verzoek ook de nodige tips uit. De komende tijd zal - met een bekende identiteit of niet - gewoon worden doorgewerkt. Jacobs: “We gaan nog verder in Europa kijken of we daar toch nog een match kunnen krijgen met het slachtoffer. We gaan ook verder met het onderzoek rondom de plaats delict zodat we mogelijk zicht krijgen op een dader of eventuele getuigen die zich niet hebben gemeld. Ook hopen we zogezegd nog op nieuwe tips.”

Foto's overleden vrouw:


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johan (12-8-2019 om 13:41)
Blijft toch vreemd dat niemand deze vrouw mist. Zou er op kunnen wijzen dat ze veel reisde, en dat haar verdwijning nog niet opgemerkt is, bijvoorbeeld op de binnenvaart. En er liggen altijd wel Franse binnenvaartschepen daar in Sas van Gent.
wil Eilers (11-8-2019 om 13:37)
ook ik vind het heel triest en ga er dinsdag wel heen om een roos op haar kist te leggen niemand mag alleen zijn op hun laatste rust plaats.
Moeder (10-8-2019 om 21:39)
Erg triest.. Als het hier op Souburg was, ging ik er heen, om toch de laatste eer te bewijzen, al ken ik haar niet. Zo vreemd dat niemand haar mist.. Hopelijk wordt haar familie toch nog gevonden... En de dader opgepakt.
Cookie-instellingen beheren