www.hvzeeland.nl

Politie schiet man neer in Kortgene

Toegevoegd: 18-08-2019, 02.12 uur

Politie schiet man neer in Kortgene
Door: Manfred Berrevoets

KORTGENE - De politie heeft zaterdagavond in Kortgene een 53-jarige inwoner van het dorp neergeschoten. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Omstreeks 21.00 uur worden twee politie-eenheden naar de Burgemeester Snellenstraat gestuurd vanwege een uit de hand gelopen ruzie in de relationele sfeer. Daarbij had de verdachte diverse vernielingen gepleegd aan de woning van zijn ex-partner. Op het moment dat de agenten arriveren is de man al vertrokken.

Terwijl de aangifte van het slachtoffer wordt opgenomen, gaan andere agenten op zoek naar de man. In de tijd dat er in Kortgene naar de man gezocht wordt, is deze intussen weer teruggelopen naar de woning. Daar ontstaat een bedreigende situatie waarbij de politie genoodzaakt is om te schieten. De man werd in zijn been geraakt en is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachte is een bekende van de politie.

Het handelen van de betrokken agenten wordt onderzocht. Om de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier van justitie. Daarbij wordt ook gekeken of agenten geweld hebben toegepast om hun werk te kunnen doen. Soms hebben politiemensen daarin geen keus. Geweld gebruiken mag echter niet zomaar, er zijn bepaalde voorwaarden en regels aan verbonden.

De Rijksrecherche onderzoekt de feiten rondom een incident: objectieve waarheidsvinding staat daarbij voorop. Belangrijk om te weten is dat de Rijksrecherche géén onderdeel is van de politie. Het is een onafhankelijke partij die onderzoek doet voor het Openbaar Ministerie.