Weerbericht:
Wisselvallig en aan zee soms veel wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Vijf mijnen tot ontploffing gebracht op Noordzee

Toegevoegd: 27-08-2019, 13.36 uur
De mijnen werden ontdekt bij voorbereidende werkzaamheden voor windpark 'Borssele Windfarm'.
De mijnen werden ontdekt bij voorbereidende werkzaamheden voor windpark 'Borssele Windfarm'.
© Foto: Koninklijke Marine
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Op de Noordzee zijn door de Koninklijke Marine deze week vijf mijnen tot ontploffing gebracht die waren ontdekt bij voorbereidende werkzaamheden voor windpark 'Borssele Windfarm', zo'n 25 mijl uit de kust van Vlissingen.


De aanleg van het windpark begint in oktober maar er vinden al wel voorbereidende werkzaamheden plaats. Hierbij werden de explosieven ontdekt. Volgens Defensie bevonden zich onder de geruimde explosieven ook zogeheten ‘LMB zeemijnen’: Duitse mijnen die gedropt zijn uit vliegtuigen. Deze mijnen werken akoestisch: ze ontploffen door middel van trillingen.

Daarnaast ruimde de bemanning van de mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee een Britse MK14: een grote zeemijn van 500 pond. De Belgische mijnenjager BNS Bellis ruimde ook al een mijn in het gebied, terwijl BNS Narcis vandaag het laatste explosief aanpakt.

De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit voor het ruimen van historische explosieven op de Noordzee. Deze mijnen en vliegtuigbommen zijn nog afkomstig uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem komen deze explosieven regelmatig weer aan de oppervlakte. Omdat ze nog een explosieve lading bevatten, vormen ze nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (27-8-2019 om 16:26)
Er liggen daar dus nog genoeg zeemijnen te wachten tot er een op vaart. Verder ligt er bij de kust nog een berg gedropte munitie die gevaar loopt als het boven water komt. En af en toe komen er stenen met fosfor boven water.