www.hvzeeland.nl

Vijf mijnen tot ontploffing gebracht op Noordzee

Toegevoegd: 27-08-2019, 13.36 uur

Vijf mijnen tot ontploffing gebracht op Noordzee
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - Op de Noordzee zijn door de Koninklijke Marine deze week vijf mijnen tot ontploffing gebracht die waren ontdekt bij voorbereidende werkzaamheden voor windpark 'Borssele Windfarm', zo'n 25 mijl uit de kust van Vlissingen.

De aanleg van het windpark begint in oktober maar er vinden al wel voorbereidende werkzaamheden plaats. Hierbij werden de explosieven ontdekt. Volgens Defensie bevonden zich onder de geruimde explosieven ook zogeheten ‘LMB zeemijnen’: Duitse mijnen die gedropt zijn uit vliegtuigen. Deze mijnen werken akoestisch: ze ontploffen door middel van trillingen.

Daarnaast ruimde de bemanning van de mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee een Britse MK14: een grote zeemijn van 500 pond. De Belgische mijnenjager BNS Bellis ruimde ook al een mijn in het gebied, terwijl BNS Narcis vandaag het laatste explosief aanpakt.

De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit voor het ruimen van historische explosieven op de Noordzee. Deze mijnen en vliegtuigbommen zijn nog afkomstig uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem komen deze explosieven regelmatig weer aan de oppervlakte. Omdat ze nog een explosieve lading bevatten, vormen ze nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur.