Weerbericht:
Wisselend bewolkt en enkele buien
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Minder meldingen drugsoverlast Z-Vlaanderen

Toegevoegd: 19-09-2019, 17.25 uur
Minder meldingen drugsoverlast Z-Vlaanderen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - In 2018 waren er in Zeeuws-Vlaanderen minder meldingen van drugsoverlast dan een jaar eerder: 795 in totaal. Er werden 18 buitenkwekerijen en 22 inpandige wietkwekerijen ontmanteld. In totaal zijn 2.342 hennepplanten vernietigd.

De meldingen gingen over hennepteelt, drugshandel, gebruikersoverlast en dumping drugsafval. Ze zijn verzameld in het kader van het project 'Houdgreep' waarin de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen, de politie, justitie en de woningcorporaties (Clavis, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en woonstichting Hulst) samenwerken.

Een groot deel van de meldingen, 339 in totaal, werden bestempeld als 'eigen waarneming'. “Dit zijn meldingen die door de wijkagenten of andere agenten van het politieteam Zeeuws-Vlaanderen rechtstreeks worden opgedaan in contact met de Zeeuws-Vlaamse bevolking”, zo legt een woordvoerder van Houdgreep uit. De meeste andere meldingen (262 stuks) kwamen anoniem binnen.

Wietkwekerijen
In totaal 185 meldingen gingen over het vermoeden van hennepteelt. In 47 gevallen kon daadwerkelijk worden opgetreden. Er werden zeven buitenlocaties in de gemeente Hulst, zes in de gemeente Sluis en vijf in de gemeente Terneuzen aangetroffen. Van de 22 inpandige hennepkwekerijen werden 15 kwekerijen aangetroffen in de gemeente Terneuzen, vier in de gemeente Hulst en drie in de gemeente Sluis.

Bij de invallen bij wietplantages werden in totaal 2342 hennepplanten aangetroffen. Deze werden allemaal in beslag genomen en vernietigd. Ten op zichte van de afgelopen jaren nam het aantal ontmantelde kwekerijen overigens licht af. In de periode 2013 tot en met 2017 lag het Zeeuws-Vlaamse gemiddelde op 57, met uitschieters in 2013 (67) en 2015 (64).

De verschillende onderzoeken leidden op basis van het Damoclesbeleid tot de daadwerkelijke sluiting van 22 panden door de burgemeesters van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Verder werden negen huurcontracten ontbonden door de bij het convenant aangesloten wooncorporaties.

Bij verschillende acties nam de politie ook allerlei drugs in beslag. Naast de eerder genoemde 2.342 hennepplanten ging het onder meer om 18 kilo losse hennep, 848 gram hasj, 332 gram cocaïne, 99 gram heroïne, 97 gram MDMA, 473 XTC-pillen, 2.946 gram amfetamine-speed, 10 gram Skuff, 5.480 gram Ketamine, 1 strip LSD, 292 gram crack en 2 liter GHB.

Dumpingen
Op vijf locaties werd afval aangetroffen dat vermoedelijk afkomstig was van de productie van synthetische drugs. Dit gebeurde in september in Hoek, IJzendijke en Sluiskil en in november in Biervliet en Sluiskil. Eén keer werd melding gemaakt van het dumpen van afval van een wietkwekerij maar volgens de woordvoerder is gebleken dat er op dit moment een onvolledig beeld is met betrekking tot dumpingen van drugsafval. “In 2019 wordt geïnvesteerd om dit beeld vollediger te krijgen”, aldus de woordvoerder.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
lenie de jong (22-9-2019 om 22:32)
Makkelijk en simpel gereageerd maar mijn huis is mijn PRIVÉ EN MIJN VEILIGE OMGEVING plaats je maar eens in mijn situatie alle kasten en laden leeg en mij met alle troep achter laten t had ook wel op een andere manier gekund legio mogelijk heden, TrotsOpZeeland wat is TROTS.
TrotsOpZeeland (21-9-2019 om 12:51)
@Lenie, heel vervelend dat u en andere mensen worden gedemoniseerd door uw omgeving door keuzes van de politie maar ze doen dit voor uw veiligheid. Liever u met de lange nek aangekeken dan nog meer kinderen en kleinkinderen in een dichte kist door al het excessieve geweld dat drugsproductie met zich mee neemt! STOP DRUGSPRODUCTIE. MEER HUISINVALLEN. ALLEEN RAZZIAS KUNNEN DE BEVOLKING NU NOG REDDEN
jaja (20-9-2019 om 16:00)
De manier waarop dit gebeurt is gewoon gestoord te noemen!
lenie de jong (19-9-2019 om 21:59)
Waarom moet ik lezen wat opgerold is dat vind ik prima zelfs geweldig Maar waarom lees ik helemaal niet als ze voor niks bij je binnen komen en je hele huis doorzoeken t is wel mijn prive en de hele boel veramponeren vloeren kapot getrapt (laminaat) van wegen t glas van 2-deuren serre en keuken er is een kolone van zo n 10 man over heen getrapt heel veel materiële en inmateriele schade wat denk je van je omgeving in een dorp hoef t verder niet uit te leggen je word met de nek aangekeken maar voor foute inval lees je niks je hoort en ziet ook nooit meer niks van ze nog geen sorry ik hoop dat ze dit ook zelf lezen gr