Coroos nam deel aan appelmoeskartel

Toegevoegd: 18-12-2019, 20.35 uur

Door: Roland de Jong

KAPELLE - Coroos Conserven uit Kapelle heeft samen met andere bedrijven geheime prijsafspraken gemaakt en binnen een kartel onderling de Franse markt verdeeld. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Het Zeeuwse bedrijf onthulde het kartel zelf aan de Franse autoriteit. Hierdoor heeft de onderneming boete-immuniteit gekregen en zal het dus zelf geen boete opgelegd krijgen. Aan zeven andere voedingsbedrijven werden wel boetes opgelegd voor in totaal 58,3 miljoen euro.

Volgens de ACM bestond het kartel van 2010 tot 2014. “De bedrijven leverden appelmoes voor huismerken van verschillende supermarktketens en aan horeca en cateringbedrijven in Frankrijk. Gezamenlijk hadden de bedrijven meer dan 90% van de markt in handen. De bedrijven maakten geheime afspraken over de prijs, en verdeelden marktvolumes en klanten onder elkaar.”

“Daarnaast maakten ze gezamenlijk een verhaal voor hun  afnemers waarom hun prijzen moesten stijgen. De bijeenkomsten van de deelnemers aan het kartel vonden niet plaats in de kantoren van de bedrijven, maar in verschillende hotels en restaurants in Frankrijk. De deelnemers hadden aparte mobiele telefoons voor het voeren van hun geheime onderlinge overleg”, zo vertelt een woordvoerder van ACM.

Volgens de ACM laat het oprollen van het kartel zien dat er goed wordt samengewerkt tussen de verschillende Europese toezichthouders. “De ACM heeft geholpen bij het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit tijdens het bedrijfsbezoek bij het Nederlandse bedrijf. Grensoverschrijdende kartels ontlopen het toezicht op concurrentievervalsende afspraken niet”, zo laat de ACM weten.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750