Weerbericht:
Wisselvallig weekeinde
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Geen geweld tegen hulpverleners, aantal meldingen gelijk

Toegevoegd: 01-01-2020, 17.14 uur
In Middelburg veroorzaakte een vuurpijl een forse woningbrand.
In Middelburg veroorzaakte een vuurpijl een forse woningbrand.
© Foto: Tim Koster
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Voorzitter van het districtscollege Harald Bergmann en de Zeeuwse politie-districtschef Ronald Weydema zijn tevreden over de jaarwisseling. Er hebben voor zover bekend geen geweldsincidenten plaatsgevonden tegen hulpverleners en het aantal oud- en nieuw gerelateerde meldingen is zo goed als gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar


Volgens politiechef Weydema is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. Er hebben geen grote incidenten plaatsgevonden. In totaal zijn er tot aan het begin van de ochtend in totaal 276 meldingen binnen gekomen bij de politie. Vorig jaar waren dit er 281. Het gros van deze meldingen was voor de brandweer. Die had geen grote incidenten afgezien van een forse woningbrand in Middelburg. Deze werd per ongeluk veroorzaakt door een afgestoken vuurpijl. Bergmann noemde de brand vandaag “verschrikkelijk voor de bewoners”, die overigens niet thuis waren toen de brand ontstond.

Er zijn geen rellen geweest en ook is de openbare orde niet in het geding geweest. Verder zijn er geen meldingen geweest van geweld tegen hulpverleners en andere personen die een publiekelijke taak hebben. De Mobiele Eenheid (ME), die wel paraat stond in Zeeland, is dan ook niet ingezet. De afgelopen maand probeerde de politie ook al illegaal vuurwerk te onderscheppen. In Zeeland werden in totaal 18 (vaak anonieme) tips opgepakt. Dit resulteerde in verschillende vuurwerkvondsten maar volgens de politie ging het eigenlijk alleen om kleine hoeveelheden.

In heel Zeeland zijn vier aanhoudingen verricht die gerelateerd waren aan oud- en nieuw. In de avond en nacht van 2018 naar 2019 waren dit er vijf. Ook voor het uitgeven van vals geld en andere zaken zoals mishandelingen zijn aanhoudingen verricht, maar deze staan volgens Weydema los van de jaarwisseling en zijn daarom niet meegeteld. Bergmann en Weydema zeggen erg tevreden te zijn over het verloop van de jaarwisseling en bedanken het grote aantal ingezette hulpverleners.

Om incidenten te voorkomen zijn politie en gemeenten al vanaf de zomer preventief bezig. Ook is er intensief gekeken naar locaties waar tijdens voorgaande jaarwisselingen wel eens problemen waren. Met bewoners zijn gesprekken gevoerd en op basis hiervan is gekeken naar oplossingen om de jaarwisseling beter te laten verlopen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Krabbendijke. In Nieuw- en Sint Joosland organiseerden inwoners een feest waarbij hapjes werden uitgedeeld en een DJ aanwezig was. Dit resulteerde in een rustige overgang van 2019 naar 2020.

Gemeenten ondernamen ook samen met wijkagenten actie tegenover personen die eerder al eens voor problemen zorgden. Deze zogenaamde raddraaiers kregen een waarschuwingsbrief en wijkagenten gingen bij hen langs de deur. Al met al lijken al deze acties goed te hebben uitgepakt, zo concluderen Bergmann en Weydema.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (2-1-2020 om 07:46)
Geen geweld gebruikt tijdens de jaarwisseling op enkele uitzonderingen,wat moeten we ons eigen diep schamen om geweld te gebruiken,als dat nodig zou zijn geweest tijdens de jaarwisseling,een ieder is toch verplicht waar aan moeten voldoen waar we gewoon verantwoordelijk voor zijn.zo simpel vind ik dit.