Weerbericht:
Helder, in het noorden ook wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

OM: Neerschieten verdachte was noodweer

Toegevoegd: 23-01-2020, 13.59 uur
De verdachte bleef op de agenten afrennen na twee gerichte schoten en werd daarna geraakt.
De verdachte bleef op de agenten afrennen na twee gerichte schoten en werd daarna geraakt.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

KORTGENE - De politie handelde uit noodweer toen in augustus vorig jaar in Kortgene werd geschoten op de benen van een verdachte. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) geoordeeld na onderzoek door de Rijksrecherche.


Op 17 augustus 2019 kreeg de politie een melding van een huiselijke ruzie tussen een man en een vrouw in de Burgemeester Snellenstraat in Kortgene. Hierbij zouden vernielingen zijn gepleegd en de man zou hebben gedreigd brand te stichten. Hij had een jerrycan met benzine vast. Volgens het OM stond de man bekend als vuurwapengevaarlijk.

Toen de eerste vier agenten ter plaatse kwamen, troffen ze de verdachte niet meer in het huis aan. Twee agenten zagen hem vervolgens op straat lopen. Ze sommeerden de man te stoppen. “De man liep eerst door, maar draaide zich daarna om en kwam dreigend met een wijnfles boven zijn hoofd op de agenten aflopen. De agent waarschuwde de man dat hij zou schieten als de man niet bleef staan. De verdachte bleef op de agenten afrennen na twee gerichte schoten. Na het derde schot viel de verdachte op de grond en kon hij worden aangehouden”, zo vertelt een woordvoerder van het OM.

Het OM oordeelt nu dat de agent gebruik mocht maken van het dienstwapen omdat hij en zijn collega gevaar liepen en geen andere keuze hadden.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (27-1-2020 om 06:27)
politie heeft gelijk. maar het slachtoffer gaat in beroep. tegen wat? als er EEN schuldig is, is het hij zelf. politie moet vaker en veel daadkrachtiger optreden want het respect is ver te zoeken. en een verwond been geneest wel. respect voor het optreden.
lezer (25-1-2020 om 16:22)
@Jan even een reality check hoor. Ten eerste heeft de politie geen traangas, maar pepperspray. Dat heeft een inwerktijd en op sommige mensen helemaal geen effect. De gummiknuppel bestaat ook al niet meer, maar een metalen wapenstok van 40cm. En wie zegt er dat de verdachte verward was? Dus als iemand met een kapot geslagen wijnfles op je komt afgestormd, met als kennelijk doel jou te verwonden, vind jij dat ze maar moeten spuiten met spray of slaan met de wapenstok op zo'n korte afstand? Dan waren er in ieder geval 2 gewonden geweest: agent en verdachte. Het onderzoek wordt trouwens gedaan door de rijksrecherche en die hebben helemaal niets met de politie te maken. Maar de beste lui.......
Jan (25-1-2020 om 10:19)
@ex Middelburger. Volgens dit artikel had de man een wijnfles op zijn hoofd, en geen mes of wapen.In deze situatie was de Politie een ordehandhaver en geen hulpverlener zoals bij ongevallen.Door een hulpverlener wordt je niet doodgeschoten!
ex-middelburger (24-1-2020 om 23:23)
@jan Als ik ga lopen schreeuwen dat ik een wapen op zak heb (om uit te lokken) of dat de situatie erom vraagt mag dat zeker. Ik ben er juist een voorstander van dat ze dit doen, dat betekend ook dat ze de dreiging namelijk serieus nemen! Van mij mag de politie dan ook veel kordater optreden bij mensen die niet luisteren, maakt mij niet uit wie dat is, je hebt de hulpverleners (want dat zijn ze) te respecteren! Dus geen slappe hap maar actie verwacht ik van hun, dus aan deze agent... HULDE goed gedaan en ga zo door zeker wanneer de noodzaak er is.
Jan (24-1-2020 om 13:18)
@ ex-Middelburger. Het is te hopen dat jij dan de eerst volgende bent die een nek klem krijgt. Kijken of jij gaat spartelen als je geen lucht meer krijgt. En dat spartelen noemen ze verzet plegen bij aanhouding. Ook al hebben ze net de verkeerde te pakken die niets met de zaak te maken heeft.
@jan (24-1-2020 om 13:05)
We hebben een kenner hier begrijp ik?
Cookie-instellingen beheren