Weerbericht:
Bewolkt, nevelig en af en toe (mot)regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

OM: Celstraf vanwege 'terroristische' bedreigingen

Toegevoegd: 23-01-2020, 17.15 uur - Update: 24-01-2020, 09.13 uur
OM: Celstraf vanwege 'terroristische' bedreigingen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft donderdag tegen de 25-jarige R. Z. een gevangenisstraf van 84 dagen waarvan 82 voorwaardelijk geëist. Z., die zich beroept op zijn zwijgrecht, wordt verdacht van 'verbale bedreigingen met een terroristisch oogmerk'. Daar staat in verschillende varianten maximaal zes tot acht jaar cel voor.
 
Z. heeft zich al eerder voor al dan niet vermeende terroristische activiteiten moeten verantwoorden. In 2017 werd hij na een eis van vier jaar vrijgesproken van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Deze keer had hij bij een kapper geroepen dat een niet-moslim onder geen beding zijn haar zou mogen knippen en dat alle ongelovigen de dood verdienden. "Dat geen bedreiging maar een mening", vond de officier van justitie alsnog en vroeg de rechtbank hem daarvoor vrij te spreken.
 
Anders lag het bij 'een minder goede dag' van Z. hij had zijn medicijnen niet ingenomen, kon daardoor niet slapen en meestal ging het dan fout. Bij Orionis Walcheren waar hij werkte, vroeg hij of hij naar huis mocht. Het werd een 'nee', en na zijn werkzaamheden ging Z. aardig te keer. "Wat willen jullie? Een terroristische aanslag? Ik ga jullie allemaal onthoofden vuile viez  k.....cellen!": Een bedreiging met terroristisch oogmerk", oordeelde de officier van justitie.
 
Wel of geen bedreiging, de raadsman van Z., Joost Grootjans, had een geheel andere insteek. "Degene die zich bedreigd zouden moeten voelen hebben geen aangifte gedaan. Dat is gebeurd door de teamleider en die heeft het van horen zeggen van een getuige." Onvoldoende bewijs en dus vrijspraak was zijn conclusie.


Of de rechtbank die mening deelt wordt duidelijk bij de uitspraak op 6 februari.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
AntiGSM (26-1-2020 om 11:28)
@Sha; ik heb wel degelijk mijn school afgemaakt, volgens mij meer dan dat jij aan school gedaan hebt! Maar dat maakt niet uit; ik heb geen school nodig om te weten dat het hier een buitenlander betreft, ik heb nog nooit een gewone Nederlander zulke bedreigingen horen uiten (over onthoofden e.d). Ik heb ook geen school nodig om te zien dat ons land volledig naar de KL*TEN is door allerlei import volk dat niets bijdraagt. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk buitenlanders zijn die wel gewoon werken, en proberen zich aan te passen aan het land waar ze te gast zijn!
Sha (25-1-2020 om 10:16)
@VdVonck : helemaal mee eens @ AntiGSM : heb jij je school wel afgemaakt? Ik zal zeggen duik nog ns in de oude boeken...wat is volgens jou echt Nederland?
Sha (25-1-2020 om 10:10)
@VdVonck dit is precies wat ik ook denk En steeds dezelfde mensen die reageren..Al's het om 'buitenla nders
AntiGSM (24-1-2020 om 23:37)
Wij zijn dit soort buitenlanders echt meer dan zat, exit uit Nederland, we hebben al zo weinig echt Nederland meer.....
VdVonck (24-1-2020 om 23:17)
R.Z staat er... toch weten de onderstaande personen meteen dat dit een buitenlander is. Bijzonder. Het kan ook Roel Zwanenburg zijn ipv. Rachid Zwjfoejdkr
bram goeree (24-1-2020 om 13:18)
zulke grappen moet je een proberen uit te halen in een van die landen waar deze klootzakken vandaan komen .wedden dat je daar wel een lange tijd opgesloten wordt .maar nee hier mag bijna alles .op pakken en gelijk terug sturen en niet zeggen dat dit niet kan .dan veranderen ze de wet maar