Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

RIVM: 'Stook vandaag geen hout in Zeeland'

Toegevoegd: 06-02-2020, 15.07 uur
RIVM: 'Stook vandaag geen hout in Zeeland'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen om vandaag in de provincies Zeeland en Noord-Brabant geen hout te stoken.


Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de vrijgekomen rook zal blijven hangen. "Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving", zo legt het RIVM uit, dat vanmiddag een speciaal 'stookalert' heeft afgekondigd.

"Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot na middernacht ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een zuidoostelijke stroming op gang te komen. Het RIVM: "De windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook zich meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
AntiGSM (8-2-2020 om 13:15)
Straks gaan ze je ook nog vertellen wanneer je een scheet mag laten. Het moet echt niet veel gekker worden. Op dit soort dagen moeten ook de vliegtuigen niet vliegen en de boten niet varen....
Voornaam (8-2-2020 om 10:54)
tegenwoordig is het status om in je eigen huis een vuurplaats te hebben waarmee je je omgeving kan vergiftigen, en het is nog eens lekker goedkoop ook. dat de regering deze mensen maar beloond met subsidie en hypocrietrenteaftrek want dit zijn vanzelfsprekend vooraanstaande burgers met vastgoed dus daar moet de rest aan meebetalen.
bezorgde vlissinger (7-2-2020 om 23:38)
@ TT helemaal mee eens. Fijn dat er ook nog serieuze reacties komen. Er is inderdaad wel degelijk iets aan de hand wereldwijd.
Rinie (7-2-2020 om 19:50)
De mens maakt al eeuwen lang vuur maar net nu ik in deze tijd leef lopen ze te zeiken.
Probleem Opgelost ? (7-2-2020 om 18:08)
dat is nog eens een conclusie van het RIVM. hoeveel er gestookt wordt maakt niet uit want als het harder waait "Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit." Wind is dus de oplossing tegen luchtvervuiling en windmolens nemen juist wind weg dus die zijn dan weer slecht voor het milieu...Echt een jaren 60 gedachtengang van "gooi maar in de zee of pomp maar in de lucht dan is het weg". in 2020 weten we ondertussen dat het zo niet werkt. vervuilers zijn vervuilers of het nu waait of stormt.
Moeder (7-2-2020 om 18:07)
Willem en Marcus, het is alles bij elkaar... Er zijn plaatsen/straten waar erg veel gestookt wordt en dat de hele dag. In Groot Abeele zijn mensen die s winters hun slaapkamerraam niet open kunnen doen, daar ruik je het ook meestal goed als je er doorheen fietst. Anders dan de naam doet vermoeden, is Groot Abeele gelukkig níet groot, dus inhoud altijd ff m’n adem in als ik er doorheen fiets. Maar je zult er wonen. Er woont daar ook een kindje die s winters niet buiten kan spelen, omdat hij astma heeft.. Erg triest. Met veel van die “stokers” valt ook niet te praten. Mensen die hun auto stationair laten draaien terwijl ze hun ruiten krabben bestaan ook nog steeds, dit terwijl is gebleken dat dat slecht is voor de motor.. en voor omwonenden.
Cookie-instellingen beheren