Hoverboard in brand in woning Nieuwerkerk

Toegevoegd: 06-02-2020, 22.13 uur

De eigenaar wist het brandje zelf te blussen met een schuimblusser.
De eigenaar wist het brandje zelf te blussen met een schuimblusser.
1
© Foto: Brandweer Oosterland
Door: Roland de Jong

NIEUWERKERK - Bij een woning aan de Loensweg in Nieuwerkerk is donderdagmiddag een hoverboard tijdens het opladen in brand gevlogen.

De brand werd rond 17.55 uur ontdekt doordat de bewoners werden gealarmeerd door een rookmelder. De eigenaar van de woning kon het brandje zelf blussen met behulp van een aanwezige schuimblusser. De brandweer van Oosterland kwam nog wel ter plaatse om een nacontrole te doen. Ook moest de woning worden geventileerd omdat een kleine hoeveelheid koolmonoxide was gemeten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde overigens in oktober 2018 en in maart 2019 nog voor de gevaren van hoverboards. De NVWA onderzocht destijds 30 verschillende boards maar deze bleken allemaal ernstige tekortkomingen te vertonen. Het ging met name om batterijen die konden ontbranden wanneer het apparaat te lang aan een oplader lag. Het opladen stopte namelijk niet als de accu in kwestie vol was, met brandgevaar tot gevolg.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
chinees vuurwerk (7-2-2020 om 17:58)
was bekend idd, levensgevaarlijke goedkope chinese rotzooi die gewoon toegelaten werd(en wordt) door de EU/NL. LiPo/ion accus opladen zonder spanningsbewaking is gewoon vragen om brand, dat wisten we al ver voor 2018. ik snap al helemaal niet dat ze dat ding nog op gingen laden want die accu was natuurlijk al lang overleden.
G (7-2-2020 om 11:44)
@Ron de batterijen die gebruikt worden in electrische autos zijn veelal opgebouwd uit zogenaamde 18650 cellen (zitten ook vaak in laptops). Deze vorm van batterij is heel stabiel, tenopzichte van de in de hoverboards gebruikte LiPO’s. Het probleem zit ‘m ook in de batterij management module. Dat is vaak de zwakke plek. Lees je in ieder geval in in de verschillende batterij technologie, ipv meteen angst te zaaien. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu
Jan (7-2-2020 om 10:59)
De rookmelder heeft zijn werk goed gedaan!
Ron (6-2-2020 om 23:22)
Lekker al die elektrische troep, we gaan nog wat meemaken! Met al die auto's komt t echt niet goed, maarja iedereen loopt maar mee!