Weerbericht:
Toenemende bewolking en geleidelijk enkele buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Woning Yerseke op slot na vondst wietkwekerij

Toegevoegd: 13-02-2020, 12.40 uur - Update: 13-02-2020, 15.40 uur
Woning Yerseke op slot na vondst wietkwekerij
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant (archief)
Door: Manfred Berrevoets

YERSEKE - Een woning aan de Vierstraat in Yerseke is vandaag voor de duur van drie maanden gesloten. Burgemeester Van Egmond neemt deze maatregel nadat er in het huis een handelshoeveelheid softdrugs werd gevonden.


Uit politieonderzoek bleek dat in een verborgen kelderruimte in de woning een in werking zijnde hennepkwekerij met 149 hennepplanten bevond. Ook was er sprake van diefstal van elektriciteit. Deze illegale stroomconstructies leveren een gevaarlijke situatie (brandgevaar) op voor omwonenden en omgeving. De politie heeft een rapportage opgesteld en de burgemeester geadviseerd over te gaan tot sluiting van de woning.

De Opiumwet bepaalt dat het verboden is om verdovende middelen te telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, af te leveren, verstrekken of vervoeren, dan wel aanwezig te hebben of te vervaardigen. Diezelfde wet biedt de burgemeester de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden om de openbare orde te herstellen, om herhaling van de overtreding te voorkomen en de bekendheid van het pand als illegaal verkooppunt ongedaan te maken. Wie de overtreding in het pand heeft begaan – eigenaar, huurder, bewoners of een derde – is daarbij niet van belang.

Deze woning is het vijfde drugspand dat dit jaar gesloten is in de gemeente Reimerswaal. Het sluiten van een woning is een ingrijpende maatregel, stelt burgemeester Van Egmond. "In de meeste gevallen gaat het om huurwoningen en dan betekent een tijdelijke sluiting van een woning voor de bewoner bijna altijd dat het huurcontract wordt opgezegd en dat hij dus zijn huis wordt uitgezet." De reden van sluiting is echter van groot belang: het stoppen van drugshandel vanuit een pand en voorkomen dat het pand in de toekomst opnieuw voor drugscriminaliteit wordt gebruikt.

De burgemeester waarschuwt bewoners: “Hennep telen is een misdrijf en dus strafbaar. Laat u niet verleiden tot het kweken van hennep, ook niet als u financiële problemen hebt. Vraag indien nodig hulp bij de gemeente”. Daarnaast waarschuwt de burgemeester ook verhuurders: “Wees bewust van de risico’s. Wordt in uw woning of bedrijfspand drugs geteeld, geproduceerd of verhandeld, dan kunt u verantwoordelijk worden gesteld. Ook als u nergens vanaf weet. Deze kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Zorg er dus voor dat uw eigendom niet misbruikt wordt voor criminele activiteiten. Dit begint bij een goede screening van uw huurder en leg in de huurovereenkomst vast dat u het pand regelmatig controleert.”


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bewoner (14-2-2020 om 17:47)
Wat komt dit toch vaak voor in Yerseke & Kapelle !