Weerbericht:
Van tijd tot tijd (mot)regen en vrij veel wind. Maandag buien
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Zes jaar celstraf voor doodschudden baby

Toegevoegd: 17-02-2020, 13.00 uur - Update: 17-02-2020, 13.15 uur
Zes jaar celstraf voor doodschudden baby
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De 23-jarige man uit Domburg die ervan werd verdacht zijn vier maanden oude zoontje dermate door elkaar te hebben geschud dat het hieraan in mei 2016 overleed, is veroordeeld tot zes jaar celstraf. Dat heeft de rechtbank gemeld.

In de late avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen met zijn twee kinderen thuis. Zijn moeder en vriendin waren weggegaan. Er was niets bijzonders met het kindje aan de hand toen ze vertrokken maar toen ze 's nachts terugkwamen, was het baby'tje er slecht aan toe. Voor het jongetje werd echter niet meteen professionele hulp geregeld.

Pas de aan het einde van de volgende ochtend werd het kind naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Vervolgens werd het kind naar Rotterdam vervoerd. Daar overleed het enkele dagen later en werd ernstig hersenletsel vastgesteld. Sectie op het lichaam van de baby wees uit dat het een breuk in het bekken had, er ribben waren gebroken en dat er sprake was van hersenletsel.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij toen niet direct medische hulp heeft ingeschakeld, terwijl de toestand van het kind overduidelijk zeer slecht was: suf, schijnbaar bewusteloos, stijve armpjes en beentjes en ongewoon schel huilend. Het Openbaar Ministerie (OM) kwalificeerde het schudden als doodslag en eiste ongeveer een maand geleden een celstraf van 4,5 jaar. De straf die de rechtbank oplegt, valt dus hoger uit.

Bij de zitting op 20 januari gaf de verdachte aan dat hij in paniek was geraakt maar het kind niet had mishandeld. Hij ontkende dat hij het overlijden had veroorzaakt. De medische expert - inclusief de contra-expert van de raadsman - waren eensgezind van mening dat de dood van de baby veroorzaakt was door SBS, ofwel shaken baby syndroom.

De rechter heeft nu vastgesteld dat het niet anders kan dan dat de verdachte het letsel heeft veroorzaakt. "De rechtbank vindt dit zeer ernstig en in dat licht de strafeis van 4,5 jaar te laag. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij een volkomen weerloze baby van 4 maanden, waarvoor hij als ouder moest zorgen zo heftig door elkaar heeft geschud", zo legt de rechtbank uit.

"Ook houdt de rechter in de straf rekening met een eerdere veroordeling voor een geweldsdelict. Hoewel de uitspraak in deze zaak lang op zich heeft laten wachten, houdt de rechtbank hier geen rekening mee. De vertraging is een gevolg van uitvoerig onderzoek op verzoek van de verdediging naar de letsels en het ontstaan daarvan", aldus een woordvoerder.

Onderzoek
De afgelopen jaren werd zogezegd veel onderzoek gedaan. Na het overlijden deden ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek. Het gezin was namelijk bekend bij hulpverlenende instanties. In januari 2018 werd geconcludeerd dat er goede intenties en inspanningen waren van de professionals maar dat de hulpverlening desondanks tekort schoot. Naar aanleiding van het incident moesten de betrokken partijen een verbeterslag maken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
renee (20-2-2020 om 15:54)
volgens mij al heel lang een probleem fam. en met gebruik van wie weet kunnen dit soort dingen plaats vinden,niet opsluiten maar loslaten op de beekse bergen. Dan kan hij het schudden.
cw (20-2-2020 om 08:39)
6 jaar is meer dan genoeg. Waarom weer gelijk naar de hulpverleners wijzen ? alsof je dit van te voren zo makkelijk kunt zien aankomen. het is iets wat nu eenmaal gebeurt, mensen doen hele domme dingen die je niet meer ongedaan kunt maken.
rechten van het kind (18-2-2020 om 18:29)
@ che, ja, waar waren die instanties om dat kind te beschermen ? zeker weer het zoveelste schandaal van die kinderbescherming die weer niet ingreep. mogen ze salarisverhoging ?
Lezer (18-2-2020 om 14:39)
6 jaar is niet genoeg. tevens ook castreren en verbod met kinderen hij zou nooit meer in de buurt van een kind mogen komen. beter de doodstraf weer invoeren voor zulke
Wim (18-2-2020 om 07:20)
Hoe bestaat het dat je geen kinders liefde kent iedere ouder zou zijn leven geven voor je eigen kind kijk eens in de natuur daar zie je zelfs deze voorbeelden van wat een beest doet voor zijn jongen,als je daar in staat voor ben ben je dan wel een mens,als je dit leest ben je een onmens.om je eigen kind het leven te ontnemen.
Marretje (17-2-2020 om 22:51)
Precies dat Che! Geen woorden voor dat soort.