www.hvzeeland.nl

Celstraffen geëist tegen afpersers van café

Toegevoegd: 21-02-2020, 20.42 uur

Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Tegen de 41-jarige Terneuzenaar J. el H. is vrijdag in Middelburg een gevangenisstraf van 639 dagen waarvan 365 voorwaardelijk geëist. Zijn 46-jarige vriend R. S. hoorde 402 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk tegen zich eisen. Het onvoorwaardelijke deel is gelijk aan het voorarrest. Het duo, de een wat meer dan de ander, wordt ervan verdacht midden juni 2017 een man uit Axel en zijn zoon te hebben afgeperst.

Volgens de slachtoffers had El H. zowel het café van de zoon als zijn vader een bezoekje gebracht en geëist dat er 5.000 euro moest worden betaald. Zo niet, dan zou het café in brand worden gestoken. Ook had hij de zoon een flinke klap verkocht omdat die hem voor homo zou hebben uitgemaakt, en zouden er vuurwapens zijn getoond om een en ander kracht bij te zetten. De reden van El H om 5.000 euro te vragen was omdat er een partij slechte wiet aan de chef (nomad) van de motorclub No Surrender in Clinge was verkocht.

De nomad zou zijn geld terug willen hebben. Dat was althans het verhaal. Onzin, zei officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk. Gezien de tijd die er was verstreken tussen de levering van de slechte wiet en het 'verzoek' van El H. om te betalen zou No Surrender het allang zelf hebben geregeld. Hij bestempelde het gedag van El H. dan ook als een doodgewone poging tot afpersing.

Volgens de advocaten van het duo berustte alles op slechts negen getuigenverklaringen, die onderling ruim van elkaar afweken. En dat was volgens hen te weinig om tot een veroordeling te komen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.