Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
59 files van totaal 237 km

Westerschelde wordt in de toekomst veiliger

Toegevoegd: 13-12-2006, 10.15 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
GOES - De Zeeuwse hulpdiensten krijgen twee commandovaartuigen voor het coördineren van het bestrijden van calamiteiten op de Westerschelde. Daarnaast worden er convenanten met de bergers gesloten waarin staat dat zij sleep- en bergingsvaartuigen moeten inzetten voor de daadwerkelijke bestrijding.


De commandovaartuigen worden in beheer gegeven aan Rijkswaterstaat. Die dienst mag die schepen gebruiken voor gewone werkzaamheden op de Westerschelde. In geval van een calamiteit moet een van die vaartuigen binnen het uur ter plaatse zijn zodat officieren van de hulpdiensten kunnen zien wat er gaande is. Vanaf dat schip kunnen ze vervolgens de crisisstaf in Middelburg informeren, zo blijkt uit een overeenkomst die vandaag wordt gesloten tussen de Zeeuwse autoriteiten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat. Een delegatie onder leiding van commissaris van de koningin W. van Gelder en burgemeester J. Lonink (Terneuzen) sluit vanmiddag de overeenkomst met de ministers.

Uit onderliggende stukken bij het verdrag blijkt dat het Rijk bijna twintig miljoen euro moet investeren in met name materiaal om de Westerschelde veiliger te maken. Rijk en de Zeeuwse gemeenten moeten vervolgens samen jaarlijks een miljoen investeren in het op peil houden van die veiligheidsvoorzieningen. De financiële paragraaf wordt vandaag nog niet ondertekend omdat de onderhandelaars van het Rijk het niet gepast vinden dat demissionaire ministers zo’n besluit nemen. Wel wordt van verschillende kanten verzekerd dat de ministeries de financiële verplichtingen die het gevolg zijn van het verdrag aanvaarden.

Uit de stukken blijkt ook dat het nog niet gelukt is op voorhand alle vrachtgegevens van de schepen die over de Westerschelde varen ter beschikking te hebben. Antwerpen wil uit angst voor concurrentievervalsing die niet vrijgeven. De havenautoriteiten van die stad hebben wel beloofd dat bij een calamiteit die gegevens direct worden doorgespeeld zodat de Zeeuwse hulpverleners weten waarmee ze te maken krijgen bij bijvoorbeeld een brand aan boord van een containerschip.

Een van de vier burgemeesters van Hulst, Reimerswaal, Terneuzen en Vlissingen wordt bij een calamiteit op de Westerschelde aangewezen als coördinator. Hij of zij krijgt ook de bevoegdheid een van de havens langs de Westerschelde aan te wijzen als vluchthavens waar een schip naartoe gesleept kan worden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren