GGD: Eerste coronapatiënt in Zeeland

Toegevoegd: 06-03-2020, 23.20 uur

GGD: Eerste coronapatiënt in Zeeland
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Voor het eerst is in onze provincie iemand gediagnosticeerd met het nieuwe Coronavirus COVID19. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zeeland (GGD).

De vrouwelijke patiënt komt volgens de GGD uit Scharendijke (Schouwen-Duiveland). De vrouw is in Noord-Italië geweest en zit momenteel thuis in isolatie. “We vinden het heel vervelend wat mevrouw en haar familie op dit moment meemaken. Ik heb vernomen dat mevrouw goed heeft gehandeld op advies van RIVM en GGD. Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD, evenals met de Veiligheidsregio Zeeland.” Zo laat burgemeester Gerard Rabelink van gemeente Schouwen-Duiveland weten.

De GGD Zeeland doet momenteel samen met het RIVM een zogeheten contactonderzoek. Hierbij wordt zo goed mogelijk in kaart gebracht wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Getraceerde personen (welke door de instanties 'contacten' worden genoemd), worden vervolgens gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en doorgeven aan de GGD. “Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden”, aldus het RIVM.

Het Coronavirus kan zich verspreiden via druppels. “Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander”, zo legt het RIVM uit. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. “Iemand die deze klachten heeft en de afgelopen 2 weken in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele regio’s in Italië), kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2. Die test kan een arts ook aanvragen als voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus”, zo legt het RIVM uit.

Het RIVM heeft op haar website een vraag- en antwoordpagina ingericht rondom het nieuwe coronavirus. Deze is hier te vinden.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nina (8-3-2020 om 11:36)
Kennelijk heeft ze gewoon contact gemaakt met mensen nadat ze uit besmet gebied kwam, dus hoezo goed gehandeld. Ze had zich beter een week of 2 thuis kunnen isoleren.
Kuchje (7-3-2020 om 14:52)
Vouw heeft goed gehandeld na het advies van GGD en RIVM. Alleen is dat geen goed advies blijkbaar.