Coronavirus: Blijf thuis bij gezondheidsklachten

Toegevoegd: 12-03-2020, 15.21 uur - Update: 27-03-2020, 10.34 uur

Coronavirus: Blijf thuis bij gezondheidsklachten
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanwege de uitbraak van het nieuwe Coronavirus COVID-19 heeft het kabinet diverse nieuwe maatregelen afgekondigd. Het is de bedoeling dat iedereen die ook maar iets van klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts heeft thuis blijft en sociale contacten mijdt.

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen geldt dat medewerkers alleen thuis moet blijven als zij ook koorts hebben. Hen wordt gevraagd ook niet naar het buitenland te gaan. De regering roept ook bijeenkomsten met meer dan 100 aanwezige personen af te gelasten. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Voor hogere scholen en universiteiten geldt dat wordt geadviseerd grootschalige online hoorcolleges aan te bieden. Voor het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en het MBO geldt dat deze voorlopig niet worden gesloten. Dit vanwege het feit dat kinderen relatief milde klachten hebben en dat het voor grote problemen zou zorgen als ouders thuis zouden moeten blijven. "Sluiten draagt weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten wel thuis blijven", zo laat de overheid weten.

Aanleiding
Aanleiding voor de maatregelen is volgens minister president Mark Rutte het feit dat er steeds meer besmettingen zijn waarbij de bron niet te herleiden is. Ook wordt vermoed dat er meer gevallen zijn dan waar nu zicht op is. Volgens het RIVM speelt ook de druk op de medische zorg, de GGD’s en de intensive cares in Noord-Brabant mee. De nieuwe maatregelen gelden overigens voor heel Nederland tot en met 31 maart, inclusief Noord-Brabant.

Vorige week vrijdag werd voor het eerst een Coronageval in Zeeland gemeld: een vrouw uit Scharendijke bleek besmet. Later werden besmettingen gemeld bij inwoners van Goes (2x), Heinkenszand en Serooskerke op Walcheren. Gisteren werden twee vrouwen uit Vlissingen en een vrouw uit Rilland aan dat rijtje toegevoegd. Vandaag bleek ook een man uit Kamperland besmet.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (13-3-2020 om 21:29)
ja Jan, we missen je aan het front.
Jan (13-3-2020 om 19:11)
@weetallesbeter. Zouden die mensen daar in Italië er ook zo over denken in hun tenten? Als Rutte verstandig was geweest had hij een maand geleden de grenzen moeten sluiten. Nu zal de economische schade vele malen groter worden. Dan hebben we nog onze RIVM dat graag het wiel opnieuw gaat uitvinden 0,0 verstand van dit virus en vooral niet luisteren naar de chinezen. In Italië zijn de eerste Chinese Aartsen aangekomen die gaan helpen het virus te bestrijden. Zeer benieuwd of men hier in Nederland ook in 10 dagen een ziekenhuis kan bouwen voor 1000 bedden. Ik geef de scholen nog een week en dan gaan ook deze op slot.
WeetAllesBeter (13-3-2020 om 09:27)
Niemand volgt maatregelen.... je hebt 5 mensen zien hoesten en ineens volgen 17 miljoen mensen geen maatregelen.... typische Nederlander die aandacht zoekt
WeetAllesBeter (13-3-2020 om 09:22)
Het is maar een griepje... Wat overdrijven we weer allemaal, dit gebeurt elke 5 jaar en de media is het grootste virus .
Helormankerse (12-3-2020 om 18:51)
Niet iedereen kan thuis blijven, of kan ik mijn loon bij de ziektekostenverzekering verhalen? ... Ik denk van niet
Christian (12-3-2020 om 18:35)
Nou ik wel hoor - ik had gister keelpijn, savonds voelde ik me erg koortsig, en vandaag hoesten, hoesten, hoesten. Nou kon ik al thuiswerken, maar mij krijg je niet in de buurt van anderen.