Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 21 km

Noodverordening vanwege Coronavirus

Toegevoegd: 14-03-2020, 21.16 uur - Update: 27-03-2020, 10.36 uur
Noodverordening vanwege Coronavirus
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Wie evenementen of andere activiteiten in de provincie Zeeland organiseert waarbij meer dan 100 mensen aanwezig kunnen zijn, is vanaf vandaag strafbaar. Dankzij een ingestelde noodverordening kunnen boetes worden opgelegd, zo zegt de Veiligheidsregio Zeeland.


De noodverordening is afgekondigd van 13 tot en met 31 maart 2020 en geldt ook voor publieke locaties als musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. "Hoewel we zien dat veel organisatoren en bezoekers direct gehoor geven aan deze maatregelen door het aflasten of verzetten van hun evenementen of bijeenkomsten, hebben de ministers van zowel Medische Zorg en Sport als van Justitie en Veiligheid de Veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om toe te zien op de uitvoering van de afgelastingen", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) uit.

Om het genoemde toezicht uit te kunnen voeren, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland een zogeheten noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat activiteiten die in strijd zijn met de aangekondigde maatregel en plaatsvinden vanaf 14 maart strafbaar zijn. De Noodverordening Coronavirus Veiligheidsregio Zeeland maart 2020 betekent kortweg dat het verboden is om bijeenkomsten te hebben of te organiseren waar meer dan 100 mensen gelijktijdig samenkomen.

De noodverordening geldt voor verenigingen, kerken, clubs, horecagelegenheden, festivals etc. Het maakt daarbij niet uit of de bijeenkomst binnen of buiten wordt gehouden. Ook wordt geen verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld  bezoekers van een festival of het bedienend personeel: "100 personen is het maximum", zo zegt de VRZ.

Voor de horeca geldt dat men geen overvolle zalen wil. "Mensen moeten op voldoende afstand van elkaar kunnen bewegen", zo staat in het handelingskader van de VRZ. Weekmarkten worden overigens niet verboden. Ze voorzien volgens de Veiligheidsregio in primaire levensbehoeften en hierbij wordt één lijn getrokken met de normale winkelvoorziening. Rommelmarkten (vergunde evenementen) mogen niet doorgaan als meer dan 100 mensen verwacht worden, zo is te lezen in het document.

Overtreders
Als er signalen zijn dat een organisator en/of een facilitator zich niet aan de verbodsbepaling gaat houden (een voorzienbare overtreding) dan gaat de gemeente (burgemeester) het gesprek aan met deze partij. Bij constatering van een daadwerkelijke overtreding van de bepalingen in de noodverordening zal strafvervolging plaatsvinden. Overtreding van de bepalingen in de noodverordening is een misdrijf, zo is te lezen in een zogeheten verkort handelingsperspectief dat de Veiligheidsregio inmiddels heeft gepubliceerd.

GezondheidGezondheid


Belgen
De Veiligheidsregio houdt samen met de GGD en de gemeenten de uitbraak van het Coronavirus COVID-19 nauwlettend in de gaten. “We volgen de ontwikkelingen op de voet. Zo zagen we vandaag in het grensgebied drukte door Belgische bezoekers. Hier hebben we bij de Vlaamse overheid en media nadrukkelijk aandacht voor gevraagd”, zo legt Jan Lonink, voorzitter van de VRZ uit.

Pieter De Crem, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel onderschrijft de visie van de Lonink dat het niet de bedoeling kan zijn dat Belgen na sluitingen daar massaal de grens over gaan om in Zeeland de horeca en winkels te bezoeken.

"Dit virus stopt niet aan de grenzen. Het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid heeft haar inwoners vandaag 'sociale beperkingen' opgelegd. Iedere Belg die denkt dat het een goed idee is om naar Nederland te gaan heeft het fout. Blijf thuis, doe dit niet", zo zegt De Crem in een statement op Twitter.

Om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren heeft de gemeente Sluis besloten om zondag 15 maart alle parkeerterreinen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens gesloten te houden. Het gaat om zowel gemeentelijke als particuliere terreinen.

Verschil
Lonink schrijft in een persverklaring dat "iedereen écht persoonlijk een verschil kan maken". Lonink: "Wij begrijpen uiteraard dat deze unieke situatie veel effect heeft op iedereen. Het is een ongekende periode en het beheerst ook de alledaagse gang van zaken in Zeeland. Activiteiten gaan niet door, bedrijven kunnen hun werk niet doen en heel veel mensen maken zich zorgen. We voelen mee met alle mensen die ziek zijn, met iedereen die hard door moet werken en ook diegenen die door de maatregelen getroffen worden. We weten dat van iedereen nu veel wordt gevraagd.'

"Weeg steeds af wat het beste is. Besef dat we samen in een unieke situatie zitten en elkaar daarbij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld na over het doorgaan van ontmoetingen of bijeenkomsten, ook al zijn het veel kleinere groepen dan honderd. En blijf zoveel mogelijk thuis als je verkouden of grieperig bent", zo schrijft Lonink.

Vertrouwen
Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland laat in hetzelfde persstatement weten vertrouwen te hebben in de hulp voor wie ziek wordt. "Onze grootste zorg is dat er ook in Zeeland een piek van patiënten ontstaat die we niet aankunnen. En juist dat kan dan grote gevolgen hebben voor iedereen. Daarom is het in het belang van ons allemaal om de adviezen zorgvuldig op te volgen. En meer dan dat. Kijk steeds weer wat je zelf kan doen of juist niet moet doen om het virus tegen te gaan. Iedere dag en ieder uur. Voor jezelf maar vooral ook voor anderen die kwetsbaarder zijn."

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nel (16-3-2020 om 13:40)
Hoor net dat er twee Nederlandse op Curacao zijn opgenomen met het virus. En raadt ens wat??twee Brabanders die toch zijn gaan reizen ondanks dat ze uit en behoorlijk gevaarlijk gebied kwamen. ONVOORSTELBAAR en zoo ONVERANTWOORDELIJK. at zijn dot voor mensen.Dan maar even niet reizen wat is er belangijker, een reis of het leven en dan ook levens van anderen toch??Onbegrijpelijk
Henk Hopjes (16-3-2020 om 10:19)
@cq @unegte Zeeuw @Peter Paul Stoltink ik zie dat de koorts al heeft toegeslagen, vooral binnen blijven jongens!
Mar (15-3-2020 om 20:01)
Peter Paul Waar heb je het over. Wat heeft pindakaas met het coronavirus te maken ??/
willem (15-3-2020 om 18:07)
gut gut--rutte moet iets toegeven--de wonderen zijn de \wereld nog niet uit. zal hem tegenvallen. alleen zoals gewoonlijk: veeeel te laat ingegrepen.
Mar (15-3-2020 om 14:45)
@CQ Complottheorie aanhanger ???
willem (15-3-2020 om 11:00)
veel gepraat en weinig actie? moet dan ALLES worden voorgekauwd? elk weldenkend mens kan toch zelf beslissingen nemen? ikzelf vermeid drukte--ga naar de super 1 x / week en zorg niet in een rij te staan. ben 86 en heb meer van dit soort uitbraken meegemaakt--tot nu toe zonder gevolgen. toon eens een beeeeeetje zelf initiatief.
Cookie-instellingen beheren