Vijf nieuwe besmettingen, vier in ziekenhuis

Toegevoegd: 15-03-2020, 13.24 uur - Update: 27-03-2020, 10.34 uur

Vijf nieuwe besmettingen, vier in ziekenhuis
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij nog eens vijf personen is in Zeeland het Coronavirus vastgesteld. Vier van hen liggen in het ziekenhuis. Er zijn nu 19 bevestigde besmettingen met het coronavirus (COVID-19) in Zeeland.

De vijf nieuwe patiënten zijn inwoners van 's-Heerenhoek, Middelburg, Rilland, Vlissingen en Wemeldinge. Ze zijn zaterdag positief getest in het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ). De persoon uit ‘s-Heerenhoek mocht na de test terug naar huis en zit in thuisisolatie. De overige personen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De vier patiënten in het ADRZ worden volgens de geldende protocollen in strikte isolatie verpleegd. "Zorgverleners en medewerkers die in contact zijn gekomen met de patiënten, zijn direct op de hoogte gesteld", zo meldt het ziekenhuis.

Net als bij de 14 andere Coronagevallen brengt de GGD Zeeland ook nu in kaart met wie de personen onlangs contact hebben gehad. "Hierdoor wordt de kwetsbare groep in beeld gebracht. Gezinscontacten van de patiënt ontvangen instructies wat betreft de thuisisolatie. Alle overige contacten wordt zoals iedereen in Nederland gevraagd de adviezen van het RIVM op te volgen", zo legt de GGD Zeeland uit.

Voorzorgsmaatregelen
Volgens de GGD blijft het belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne. "Heb je geen klachten? Vermijd grote groepen en werk thuis als het kan. Heb je (milde) verkoudheidsklachten? Blijf thuis en beperk (sociale) contacten", zo luidt het advies van de gezondheidsdienst.

Gisteren werd overigens een noodverordening afgekondigd om te kunnen handhaven bij evenementen of andere activiteiten waarbij meer dan 100 aanwezigen waren. Dankzij de noodverordening is het strafbaar om nog langer zulke grote groepen mensen bijeen te laten zijn.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750