ADRZ stelt operaties uit, nieuwe maatregelen verwacht

Toegevoegd: 15-03-2020, 15.41 uur - Update: 27-03-2020, 10.34 uur

ADRZ stelt operaties uit, nieuwe maatregelen verwacht
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

GOES - Een deel van de geplande operaties en ingrepen in het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) worden vanwege het Coronavirus voor de komende weken afgezegd. De Veiligheidsregio Zeeland laat tegelijkertijd weten vandaag nieuwe maatregelen te verwachten die ook in Zeeland zullen gelden. De NOS meldt dat het zou gaan om het sluiten van scholen.

De extra maatregel van het ADRZ helpt volgens een woordvoerder besmettingsgevaar te voorkomen en zorgt voor extra capaciteit en langer behoud van medische middelen. Het ADRZ benadrukt dat urgente en spoedoperaties gewoon doorgaan maar dat sommige planbare ingrepen en operaties dus moeten worden uitgesteld. “Patiënten van wie de operatie niet doorgaat, worden daar zo snel mogelijk over geïnformeerd. We vragen patiënten niet zelf te gaan bellen. Als een patiënt geen bericht heeft gehad, gaat de operatie gewoon door”, zo zegt het ziekenhuis.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink, heeft nauw contact met andere Veiligheidsregio's over de actuele situatie en de te nemen maatregelen. Lonink verwacht extra maatregelen. “Wij vertrouwen erop dat het kabinet vandaag nieuwe maatregelen aankondigt die ook in Zeeland zullen gelden. Wij vragen iedereen daarom het nieuws hierover vanmiddag te blijven volgen”, aldus de voorzitter.

Grensgemeenten
Omdat er gisteren in de grensgemeenten een extra grote toeloop was van Belgische dagjesmensen, riepen de Zeeuws-Vlaamse burgemeesters zuiderburen gisteren op om het gezonde verstand te gebruiken en thuis te blijven. In Breskens, Cadzand-Bad en Sluis gingen uit voorzorg alle particuliere en gemeentelijke parkeerplaatsen dicht. In navolging daarop besloot de Middenstands Vereniging Sluis dat vandaag alle bedrijven in Sluis gesloten bleven.

Burgemeester Jan-Frans Mulder heeft vandaag zelf poolshoogte genomen in de binnenstad van Hulst. Volgens de gemeente was het voor zondagse begrippen rustig. Bij de supermarkten is de toestroom normaal tot minder dan normaal, aldus de gemeente. "Bij Morres wonen is het ook rustig. Er zijn ook diverse horeca-ondernemers in de gemeente Hulst die zelf hebben besloten hun zaak vandaag te sluiten", zo zegt Mulder.

Aangifte doen
De politie laat in de tussentijd overigens weten dat mensen nog steeds gewoon aangifte kunnen doen op de bureaus. Wel laat men weten daarbij het RIVM-advies te volgen om geen handen meer te schudden. Ook wordt gepaste afstand bewaard. Verder roept de politie op om te overwegen of persoonlijk contact echt noodzakelijk is. In sommige gevallen kan dit namelijk ook via www.politie.nl.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750