Rutte: Groot deel Nederlanders krijgt virus

Toegevoegd: 16-03-2020, 19.12 uur - Update: 27-03-2020, 10.35 uur

Minister-president Mark Rutte tijdens zijn televisietoespraak.
Minister-president Mark Rutte tijdens zijn televisietoespraak.
1
© Foto: NOS
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met het Coronavirus. Om de gevolgen daarvan te beperken, blijft de regering inzetten op het controleerbaar houden van de verspreiding. Dat heeft minister-president Mark Rutte zojuist gezegd tijdens zijn persconferentie. 

Rutte gaf aan dat er drie mogelijke scenario's waren. Als eerste het maximaal controleren van de verspreiding. De verspreiding zou dan beheerst moeten verlopen zodat de piek wordt afgevlakt en het aantal ziektegevallen wordt uitgesmeerd over een langere periode. Bovendien zouden zij relatief lichte klachten moeten hebben. Oudere mensen die het grootste risico lopen, zouden zoveel mogelijk moeten worden beschermd. Door dit alles zou de zorgcapaciteit gewaarborgd moeten blijven. Dit scenario heeft volgens Rutte nu de voorkeur en is tot nu toe gehanteerd.

Het tweede scenario dat Rutte noemde en volgens hem koste wat kost voorkomen moest worden, was dat de ziekte zich ongecontroleerd zou gaan verspreiden. Hierbij zou het zorgsysteem volgens hem volkomen overvraagd worden met alle gevolgen van dien.

Optie drie was om het virus zo lang mogelijk proberen tegen te houden. Het hele land zou dan op slot moeten. Dat kon volgens Rutte wellicht aantrekkelijk lijken, maar de lockdown zou dan geen kwestie van dagen op weken zijn. Het zou wellicht gaan om een periode van een jaar of langer. Alles zo lang platleggen zou extreme gevolgen hebben en brengt volgens Rutte nog altijd het risico met zich mee dat het virus weer de kop op zou steken als mensen weer naar buiten zouden mogen gaan.
 

GezondheidGezondheid

 

Groot deel besmet
Volgens Rutte is er geen eenvoudige of snelle uitweg uit de situatie. "De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nedelandse bevolking met het virus besmet zal raken", zo zei Rutte op basis van wat deskundigen hem hebben verteld.

Rutte gaf aan dat mensen die het virus hebben gehad daarna meestal imuun zijn. "Hoe groter de groep die imuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimuniteit bouw je als het ware een beschermde muur om hen heen. Dat is het principe. We moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen."

De minister-president gaf aan dat het kabinet elke dag de vinger aan de pols houdt en dat het verdere verloop er ook vanaf hangt hoe het virus zich de komende weken en maanden gaat gedragen. Verder speelt ook mee welke inzichten de wetenschap de komende tijd krijgt. Wellicht kunnen maatregelen op een bepaald moment versoepeld worden maar het is ook mogelijk dat later weer extra maatregelen nodig zijn, zo zei Rutte.

Volgens Rutte zal het kabinet alles doen wat nodig is om werkgevers en werknemers te steunen zodat bedrijven niet omvallen en mensen hun banen verliezen. "Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden maar we laten u niet in de steek", zo zei Rutte. Tot slot gaf hij aan iedereen te willen bedanken voor het opvolgen van de maatregelen en initiatieven om elkaar te helpen.

Besmettingen
In Zeeland zijn tot nu toe overigens 21 bevestigde Coronagevallen. Enkele van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis maar over doden is niets bekendgemaakt. Landelijk gaat het om 1.413 positief geteste personen en 24 overleden personen. Het werkelijke aantal besmettingen zal (fors) hoger liggen aangezien niet iedereen meer wordt getest. De GGD Zeeland zei daar vandaag over: "Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Onder de groep kwetsbare mensen vallen: mensen van 70 jaar en ouder en mensen met onderliggend lijden. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Personen die niet getest worden maar meer dan 38 graden koorts en hoesten en benauwd zijn moeten thuis blijven, totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.”

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (17-3-2020 om 12:48)
Vijf reacties warvan de een nog meer raaskalt dan de anderen. Kijk eens verder dan de neus lang is en kijk eens over de grens dan komt er misschien (ik betwijfel het) een wat genuanceerder oordeel.
Henk (17-3-2020 om 03:33)
Helemaal met jan eens!! Het is belachelijk hoe er in Nederland oo gereageerd wordt! Wij zijn letterlijk met alles het laatst!! Zoals altijd.
willem (17-3-2020 om 01:57)
zeer intelligente opmerking. tranen met tuiten omdat de economie instort. daar heeft hij de mond van vol. ook dom om NL niet dicht te gooien door de grenzen te sluiten. eerder wilde hij de scholen niet sluiten maar moest het wel doen--wedden dat NL toch dicht gaat? zoals gewoonlijk veeeeeel te laat
will (17-3-2020 om 00:34)
Nou die wenst ons nogal wat toe voor `n groot deel, bedankt rutte maar zoals gewoonlijk ben je weer te laat dus mosterd na de maaltijd en je bent al lang gewaarschuwd door Wilders en toch eigenwijs doorgaan en de grenzen niet sluiten zoals alle landen is dus niet meer nodig want de buren doen het wel voor je en is jouw verantwoording weg zoals altijd blijven uitstellen
Lezer (17-3-2020 om 00:09)
Goed voorbeeld doet volgen ? Waarom neemt Rutte zelf geen inenting Coronavirus Als hij het zo goed weet allemaal
Jan (16-3-2020 om 21:07)
Door het niet kordaat optreden van deze Pinoccio en het RIVM is het uit de hand gelopen.Schaamteloos zit hij zijn medeleven te betuigen aan nabestaanden, nee voor hem kwam de economie op de eerste plaats. Het aankondigen van het sluiten van de horeca liet Pinoccio maar aan een paar andere ministers over bang voor moeilijke vragen. 5 weken geleden heeft België de scholen al gesloten. Nee wij als RIVM weten het altijd beter en gaan het wiel opnieuw uitvinden. Met dank aan de echte specialisten zijn de scholen nu dicht.