Weerbericht:
Vannacht kans op mistbanken, zondag zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

'Afstand houden': hoe doe je dat in de praktijk?

Toegevoegd: 16-03-2020, 20.51 uur
'Afstand houden': hoe doe je dat in de praktijk?
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het kabinet adviseert iedereen om waar mogelijk anderhalve meter afstand tot elkaar te houden om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Maar wat betekent dit in de praktijk? De Rijksoverheid heeft hierover een lijst met handvatten gepubliceerd welke hieronder integraal is opgenomen.

Op bezoek
- Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.
- Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.
- Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

Dagelijks leven
- Hardlopen of fietsen met je vrienden? Dat kan als je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart.
- Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
- Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
- Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.
- Naar de kapper of de nagelsalon? Dat kan, houd wel waar mogelijk 1,5 meter afstand met andere klanten.

Kinderen
- De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.
- Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen.

Begrafenissen
- Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 100 personen). En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie afleg (17-3-2020 om 10:01)
Voor begraFenissen gelden wel andere regels
Bertha (16-3-2020 om 21:42)
Vanaf morgen gelden toch nieuwe regels voor begravenissen.