Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 12 km

RIVM vraagt hulp bij onderzoek: meld klachten

Toegevoegd: 17-03-2020, 20.33 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur
RIVM vraagt hulp bij onderzoek: meld klachten
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het RIVM is op zoek naar Nederlanders die willen helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. Zij kunnen zich aanmelden via een website en kunnen dan vervolgens eens per week informatie doorgeven over hun eventuele klachten. De gegevens dienen als input voor wetenschappelijk onderzoek.


Tot nu toe volgde het RIVM de ontwikkeling van het Coronavirus op basis van de verplichte meldingen van besmettingen door artsen. Maar veel mensen hebben lichte klachten en worden niet getest. Hierdoor is volgens het RIVM steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich in ons land ontwikkeld. Via de zogeheten Infectieradar is het volgens het RIVM mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het zogeheten COVID-19-virus.

Mensen die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website Infectieradar.nl. Na het aanmaken van een account wordt hen gevraagd informatie te geven over hun achtergrond. Het gaat dan bijvoorbeeld om het geslacht, de leeftijd en bestaande aandoeningen. Vervolgens wordt wekelijks gevraagd naar klachten als een loopneus, hoesten, niezen en koorts.

“Waren er geen klachten? Dan is iemand in ongeveer 30 seconden klaar. Als iemand klachten registreert, volgen enkele vragen over de details van deze klachten. Bijvoorbeeld informatie over het moment waarop de symptomen begonnen, of iemand bij een arts is geweest en of iemand ziekteverlof had. Als iemand klachten registreert, duurt het invullen van de vragenlijst 3 tot 5 minuten”, zo zegt het RIVM.

Het RIVM hoopt dat 100.000 mensen deel willen nemen. “Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder het beeld is”, aldus een woordvoerder. Het is de bedoeling dat straks op een kaart te zien is hoeveel mensen in een bepaald postcodegebied koortsachtige klachten hebben.

De website is overigens onderdeel van een Europees samenwerkingsverband met verschillende universiteiten en overheden.

Update: De genoemde site van het RIVM is momenteel niet (goed) bereikbaar vanwege technische problemen. Vermoedelijk heeft dat er mee te maken dat veel mensen zich willen aanmelden om mee te helpen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (18-3-2020 om 18:43)
Die site werkt niet...
Wilwelmeewerken (18-3-2020 om 13:21)
Mij lukt het ook niet.Geregeld geprobeerd vandaag.
Huizinga (18-3-2020 om 10:27)
Waarschijnlijk word deze site overbelast! Ik probeer al de hele morgen erop te komen, maar het lukt me niet!
Leander (18-3-2020 om 08:27)
Die site ligt er al een paar dagen uit....
Oei (17-3-2020 om 22:29)
Site infectieradar werkt niet?!
Cookie-instellingen beheren