Weerbericht:
Perioden met zon, eerst nog een bui. Zondag buien
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen

Toegevoegd: 18-03-2020, 12.39 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur
VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) maakt zich ernstige zorgen over de ziekenhuiszorg als er niets wordt gedaan om de toestroom van toeristen de komende tijd te beperken. De Zeeuwse burgemeesters hebben daarom na overleg met de toeristische sector een brief naar het Rijk gestuurd.

Jan Lonink schrijft als voorzitter van de VRZ namens de Zeeuwse gemeenten dat het aantal bezoekers dat Zeeland de komende tijd zal ontvangen niet te voorspellen is doordat de situatie erg uniek is. Ook is niet te voorspellen hoe dagjesmensen en toeristen zich gaan gedragen als ze toch naar Zeeland komen. Duidelijk is wel dat het toeristische seizoen begin april van start gaat en daarbij worden grote problemen voorzien, zo blijkt uit de brief.

“Een ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen. Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze zorg kan heel snel overvraagd worden. Wij vinden dat een nationaal vraagstuk”, zo schrijft Lonink aan het Nationaal CrisisCentrum (NCC). De burgemeesters vragen daarom dringend en snel om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kan worden. Lonink benadrukt dat de VRZ de landelijk afgekondigde maatregelen steunt en ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Echter, de ziekenhuiszorg is volgens hem niet toegerust op een situatie waarbij ook nog grote getale toeristen naar onze provincie komen.
 

GezondheidGezondheid

 

Ziekenhuiszorg
“Wij zijn in onze provincie gewend heel veel toeristen te ontvangen. Zo waren er naast de vele dagtoeristen vorig jaar bijna 4 miljoen overnachtingen. Door corona voorspelt dit een niet te behappen extra aantal patiënten voor de zorg. De ziekenhuiszorg is daar niet op toegerust. De zorgcontinuïteit die door corona al ernstig onder druk staat gaat hiermee extra belast worden. Het zal vragen om onverantwoorde keuzes. Dat baart ons grote zorgen”, zo schrijft Lonink.

De Coronacrisis zorgt volgens Lonink voor een zeer lastige afweging tussen gastvrijheid en de volksgezondheid. “Op dit moment zijn bijvoorbeeld de hotels en bungalowparken in Zeeland nog open. Cafés en restaurants zijn volgens de richtlijn terecht dicht. Mensen mogen in de openbare ruimte gaan en staan waar ze willen. Aan de andere kant willen we sociaal contact inperken en voorkomen dat er ongecontroleerde drukte ontstaat op locaties, zoals bij winkelgebieden of recreatieplekken."

Lonink: "Juist in ons grensgebied ervaren wij al problemen met toerisme. Mede door verschillen in de aanpak met buurland België. Afgelopen weekend zijn heel veel Belgische bezoekers op de populaire winkelkernen afgekomen. Vanwege ongewenste effecten voor de openbare orde en de volksgezondheid hebben wij uiteindelijk noodgedwongen parkeerplaatsen gesloten om de toestroom in te dammen. Winkeliers sloten zelf hun winkels om problemen en spanningen verder te voorkomen. Wij kunnen niet inschatten hoe dit de komende tijd ontwikkelt."

Landelijke lijn
Volgens de Veiligheidsregio is een landelijke lijn nodig. “Een eenduidige boodschap en handelwijze voor overheden, ondernemers en toeristen”. Lonink grijpt de brief overigens ook aan om te benadrukken dat er in de sector een enorme onzekerheid heerst over de economische gevolgen van de pandemie.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Casper (19-3-2020 om 02:42)
Welke toeristen? Niemand komt nu nog naar Zeeland..
Nel (18-3-2020 om 23:22)
Waar Jaap, zou een stuk prettiger leven zijn oo Walcheren als er wat minder of heel weinig toeristen zouden zijn, maar ja geld he?
Andre (18-3-2020 om 19:47)
Als de regering een beetje moedig is sluiten ze gewoon de grensen, andere landen doen dit ook. Maar hier in Nederland loopt men graag achter de feiten aan, blijkbaar.
Vision (18-3-2020 om 18:00)
de grootste ziekte in dit land is de zwakke incompetente overheid.
Neeltje (18-3-2020 om 16:26)
Het lijkt me dat we genoeg aan onzelf hebben, laten de toeristen AUB wegblijven!! Straks is er geen hulp meer voor de Zeeuwen zelf.
Jaap (18-3-2020 om 16:20)
Helemaal eens met Frank en Willem. Provincie en VRZ moeten gewoon zelf de provincie potdicht houden voor welke toerist dan ook, bovendien heb je dan zekerheid en heb je geen zorgen hoeveel toeristen er komen en hoe ze zich gaan gedragen. Groot bijkomend voordeel is dat de inwoners van de kustplaatsen eens een keer verlost zijn van het veel te grote aantal toeristen waar we het vorige zomerseizoen van hebben kunnen “genieten”, veroorzaakt door projectontwikkelaars met goedkeuring van provincie en gemeenten. Lang leve de geldzucht.