Weerbericht:
Zonnig en droog weekeinde
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen

Toegevoegd: 18-03-2020, 12.39 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur
VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) maakt zich ernstige zorgen over de ziekenhuiszorg als er niets wordt gedaan om de toestroom van toeristen de komende tijd te beperken. De Zeeuwse burgemeesters hebben daarom na overleg met de toeristische sector een brief naar het Rijk gestuurd.

Jan Lonink schrijft als voorzitter van de VRZ namens de Zeeuwse gemeenten dat het aantal bezoekers dat Zeeland de komende tijd zal ontvangen niet te voorspellen is doordat de situatie erg uniek is. Ook is niet te voorspellen hoe dagjesmensen en toeristen zich gaan gedragen als ze toch naar Zeeland komen. Duidelijk is wel dat het toeristische seizoen begin april van start gaat en daarbij worden grote problemen voorzien, zo blijkt uit de brief.

“Een ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen. Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze zorg kan heel snel overvraagd worden. Wij vinden dat een nationaal vraagstuk”, zo schrijft Lonink aan het Nationaal CrisisCentrum (NCC). De burgemeesters vragen daarom dringend en snel om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kan worden. Lonink benadrukt dat de VRZ de landelijk afgekondigde maatregelen steunt en ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Echter, de ziekenhuiszorg is volgens hem niet toegerust op een situatie waarbij ook nog grote getale toeristen naar onze provincie komen.
 

GezondheidGezondheid

 

Ziekenhuiszorg
“Wij zijn in onze provincie gewend heel veel toeristen te ontvangen. Zo waren er naast de vele dagtoeristen vorig jaar bijna 4 miljoen overnachtingen. Door corona voorspelt dit een niet te behappen extra aantal patiënten voor de zorg. De ziekenhuiszorg is daar niet op toegerust. De zorgcontinuïteit die door corona al ernstig onder druk staat gaat hiermee extra belast worden. Het zal vragen om onverantwoorde keuzes. Dat baart ons grote zorgen”, zo schrijft Lonink.

De Coronacrisis zorgt volgens Lonink voor een zeer lastige afweging tussen gastvrijheid en de volksgezondheid. “Op dit moment zijn bijvoorbeeld de hotels en bungalowparken in Zeeland nog open. Cafés en restaurants zijn volgens de richtlijn terecht dicht. Mensen mogen in de openbare ruimte gaan en staan waar ze willen. Aan de andere kant willen we sociaal contact inperken en voorkomen dat er ongecontroleerde drukte ontstaat op locaties, zoals bij winkelgebieden of recreatieplekken."

Lonink: "Juist in ons grensgebied ervaren wij al problemen met toerisme. Mede door verschillen in de aanpak met buurland België. Afgelopen weekend zijn heel veel Belgische bezoekers op de populaire winkelkernen afgekomen. Vanwege ongewenste effecten voor de openbare orde en de volksgezondheid hebben wij uiteindelijk noodgedwongen parkeerplaatsen gesloten om de toestroom in te dammen. Winkeliers sloten zelf hun winkels om problemen en spanningen verder te voorkomen. Wij kunnen niet inschatten hoe dit de komende tijd ontwikkelt."

Landelijke lijn
Volgens de Veiligheidsregio is een landelijke lijn nodig. “Een eenduidige boodschap en handelwijze voor overheden, ondernemers en toeristen”. Lonink grijpt de brief overigens ook aan om te benadrukken dat er in de sector een enorme onzekerheid heerst over de economische gevolgen van de pandemie.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
geen smoesjes (18-3-2020 om 15:34)
Is heel simpel te voorkomen, verbied alle buitenlanders die hier geen verblijfsvergunning hebben. ingrijpen is denk ik nodig om onlusten tegen te gaan want mensen gaan dit niet lang meer pikken. Wij willen geen coronavluchtelingen
Nel (18-3-2020 om 15:28)
Texel heeft het eiland gesloten voor toeristen. Als het daar kan moet dat toch ook hier in Zeeland mogelijk zijn. Nee we wachten liever tot de ziekenhuizen hier bommetje vol liggen. Pak toch eens door. Het is een ernstige crisis en die moeten we samen zien te doorstaan.De kans besmet te worden wordt vele malen groter omdat er ook nog eens een ongelooflijke hoeveelheid toeristen in Zeeland bij komen. NIET DOEN. Levens zijn belangrijker dan geld toch??? Inderdaad Par blijf in je eigen regio.
Par (18-3-2020 om 14:06)
Misschien moet iedereen zijn gezond verstand gebruiken en niet zijn of haar eigen provincie uitgaan. Is misschien erg cru voor de toeristen sector, maar je moet de problemen niet opzoeken. Dat k#* virus geeft niet bij ieder persoon klachten en dus wordt niet iedereen ziek. je kan het bij je dragen zonder dat je het weet en dus net zo makkelijk verspreiden. Mensen, blijf thuis (is het beste) of als je er toch uit wil, blijf dan in eigen regio of provincie
willem (18-3-2020 om 14:01)
gewoon zeeland voor toeristen sluiten. we hebben problemen en op meer door o.a toeristen zitten we niet te wachten. dat "den haag" daar niet aan wil is oerdom--veel landen hebben hun grenzen gesloten maar NL wil dat NOG niet doen.
Frank de Kok (18-3-2020 om 13:44)
Wegblijven wegwezen