Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 7 km

VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen

Toegevoegd: 18-03-2020, 12.39 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur
VRZ: Grote zorgen over toestroom toeristen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) maakt zich ernstige zorgen over de ziekenhuiszorg als er niets wordt gedaan om de toestroom van toeristen de komende tijd te beperken. De Zeeuwse burgemeesters hebben daarom na overleg met de toeristische sector een brief naar het Rijk gestuurd.


Jan Lonink schrijft als voorzitter van de VRZ namens de Zeeuwse gemeenten dat het aantal bezoekers dat Zeeland de komende tijd zal ontvangen niet te voorspellen is doordat de situatie erg uniek is. Ook is niet te voorspellen hoe dagjesmensen en toeristen zich gaan gedragen als ze toch naar Zeeland komen. Duidelijk is wel dat het toeristische seizoen begin april van start gaat en daarbij worden grote problemen voorzien, zo blijkt uit de brief.

“Een ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen. Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze zorg kan heel snel overvraagd worden. Wij vinden dat een nationaal vraagstuk”, zo schrijft Lonink aan het Nationaal CrisisCentrum (NCC). De burgemeesters vragen daarom dringend en snel om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kan worden. Lonink benadrukt dat de VRZ de landelijk afgekondigde maatregelen steunt en ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Echter, de ziekenhuiszorg is volgens hem niet toegerust op een situatie waarbij ook nog grote getale toeristen naar onze provincie komen.
 

GezondheidGezondheid

 

Ziekenhuiszorg
“Wij zijn in onze provincie gewend heel veel toeristen te ontvangen. Zo waren er naast de vele dagtoeristen vorig jaar bijna 4 miljoen overnachtingen. Door corona voorspelt dit een niet te behappen extra aantal patiënten voor de zorg. De ziekenhuiszorg is daar niet op toegerust. De zorgcontinuïteit die door corona al ernstig onder druk staat gaat hiermee extra belast worden. Het zal vragen om onverantwoorde keuzes. Dat baart ons grote zorgen”, zo schrijft Lonink.

De Coronacrisis zorgt volgens Lonink voor een zeer lastige afweging tussen gastvrijheid en de volksgezondheid. “Op dit moment zijn bijvoorbeeld de hotels en bungalowparken in Zeeland nog open. Cafés en restaurants zijn volgens de richtlijn terecht dicht. Mensen mogen in de openbare ruimte gaan en staan waar ze willen. Aan de andere kant willen we sociaal contact inperken en voorkomen dat er ongecontroleerde drukte ontstaat op locaties, zoals bij winkelgebieden of recreatieplekken."

Lonink: "Juist in ons grensgebied ervaren wij al problemen met toerisme. Mede door verschillen in de aanpak met buurland België. Afgelopen weekend zijn heel veel Belgische bezoekers op de populaire winkelkernen afgekomen. Vanwege ongewenste effecten voor de openbare orde en de volksgezondheid hebben wij uiteindelijk noodgedwongen parkeerplaatsen gesloten om de toestroom in te dammen. Winkeliers sloten zelf hun winkels om problemen en spanningen verder te voorkomen. Wij kunnen niet inschatten hoe dit de komende tijd ontwikkelt."

Landelijke lijn
Volgens de Veiligheidsregio is een landelijke lijn nodig. “Een eenduidige boodschap en handelwijze voor overheden, ondernemers en toeristen”. Lonink grijpt de brief overigens ook aan om te benadrukken dat er in de sector een enorme onzekerheid heerst over de economische gevolgen van de pandemie.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Plien (20-3-2020 om 14:24)
En idd wat Nel zegt PAK TOCH EENS DOOR !
Plien (20-3-2020 om 14:07)
Dat hier nog over gesoebat wordt , lekker met zijn allen in de rij bij de toiletten en de doeshes , is er wel genoeg wc papier ?
the Drifters (20-3-2020 om 10:32)
Gisteren nacht stond er op de westwal in Goes een bulgaars vrachtautotje waar twee mensen in lagen te slapen.Ruiten kleddernat van condens. Kan dat wel dan ? is wildkamperen in de binnenstad ineens toegestaan ? Waar hebben die hun behoefte gedaan ? Wat doen en hoe komen die zwervers hier ? En waarom doet de overheid daar niets tegen ?
Mar (19-3-2020 om 21:09)
Dus ze koemn naar Zeeland om ons te besmetten.?? Doe eens normaal.
bram goeree (19-3-2020 om 19:11)
hoe ze het doen en met welke maatregels is niet belangrijk .maar nu GEEN toeristen .we hebben alle zorg en plaatsen in de ziekenhuizen zelf nodig .wij gaan en kunnen nu ook niet naar Duitsland of andere landen ivm met het virus ,dus dan zeker ook geen toeristen naar Zeeland .eerst zorgen dat we deze crisis oplossen hier .en wanneer Texel dit kan en mag dan kan dat ook hier
anoniem (19-3-2020 om 08:50)
@casper de toeristen komen vlgs u niet naar zeeland. Inderdaad geen dagtoeristen. Maar vergeet niet dat er heel veel duitsers, belgen en vooral veel brabanders hier of een stacaravan, een tweede woning of een plaats op een mini-camping hebben. Dus komen uit hun eigen provincie/land naar zeeland om ons te besmetten. DUS VRZ SLUIT ALLE SOORTEN CAMPINGS EN VAKANTIEWONINGEN.
Cookie-instellingen beheren