www.hvzeeland.nl

Zes nieuwe besmettingen, 33 in totaal

Toegevoegd: 18-03-2020, 16.53 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur

Zes nieuwe besmettingen, 33 in totaal
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In totaal 33 personen met het coronavirus. Dat is de actuele stand van het aantal besmette personen welke zojuist door de GGD Zeeland bekend is gemaakt. Er zijn zes nieuwe gevallen.

Sinds gisteren zijn personen uit Middelburg, Hansweert, Yerseke, Terneuzen, Vlissingen en Sluis via laboratoriumonderzoek definitief gediagnostiseerd met het COVID-19-virus, zo meldt de GGD. Daarmee is het totaal aantal Zeeuwse besmettingen dat via een officiële test is vastgesteld opgelopen naar 33. Hoeveel mensen het virus precies hebben, is op basis van dit cijfer echter niet precies meer te zeggen. Veel mensen met klachten worden immers niet meer getest als zij zich bij de huisarts melden. Dit gebeurt alleen nog bij mensen van 70 jaar en ouder en mensen met onderliggend lijden. In ziekenhuizen wordt wel vaker getest. Personen die niet getest worden maar meer dan 38 graden koorts hebben en hoesten en benauwd zijn moeten thuisblijven, totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Gisteren riep het RIVM Nederlanders overigens nog op om mee te doen aan Infectieradar.nl: een website waarop mensen zich konden aanmelden om vervolgens wekelijks informatie door te geven over eventuele gezondheidsklachten. Via dit onderzoek zou een beter beeld verkregen moeten worden over het aantal mensen met gezondheidsklachten en het verloop van COVID-19. De site is echter momenteel echter niet (goed) bereikbaar vanwege technische problemen. Vermoedelijk heeft dat er mee te maken dat veel mensen zich willen aanmelden om mee te helpen.

Overzicht
Op 6 maart was een vrouw uit Scharendijke de eerste Zeeuw waarbij het virus werd vastgesteld. Een overzicht van de patiënten en hun toestand (thuisisolatie of ziekenhuisopname) die na de test werd gemeld door de GGD Zeeland (Niet bij alle gevallen is de toestand van de patiënt gemeld):
- 6 maart: Een vrouw uit Scharendijke (thuis)
- 9 maart: Een vrouw uit de gemeente Goes (thuis)
- 10 maart: Inwoners van Serooskerke (W) (thuis), Goes (thuis) en Heinkenszand (thuis)
- 11 maart: Twee vrouwen uit Vlissingen, een vrouw uit Rilland (allen thuis)
- 12 maart: Een man uit Kamperland (thuis)
- 13 maart: Inwoner van Aardenburg (opname), Rilland en Sas van Gent (opname)
- 14 maart: Inwoners van Oostburg (thuis) en Oud-Vossemeer (opname)
- 15 maart: Inwoners van 's-Heerenhoek (thuis), Middelburg, Rilland, Vlissingen en Wemeldinge (alle vier opname)
- 16 maart: Inwoners van Oost-Souburg (thuis) en Sas van Gent (opname)
- 17 maart: Inwoners van Sint-Maartensdijk, ’s-Heer Abtskerke, Middelburg, Kapelle, Wolphaartsdijk en Terneuzen
- 18 maart: Inwoners van  Middelburg, Hansweert, Yerseke, Terneuzen, Vlissingen en Sluis