Weerbericht:
Vannacht kans op mistbanken, zondag zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Coronavirus: Geen bezoek meer in verpleeghuizen

Toegevoegd: 19-03-2020, 18.49 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur
Coronavirus: Geen bezoek meer in verpleeghuizen
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg moeten de deuren sluiten voor alle mensen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt.

Beperking van het bezoek heeft volgens minister Hugo de Jonge laten zien dat deze nieuwe maatregel nodig en effectief is. Volgens De Jonge is het een ingrijpend besluit maar is het belangrijk dat ouderen en kwetsbare mensen zoveel mogelijk worden afgeschermd van het virus.

In veel instellingen was het bezoek al beperkt. Vaak mocht nog maar één bezoeker per keer of per dag per cliënt naar binnen. Ook kinderen jonger dan 16 jaar en mensen met verkoudheidsklachten werden doorgaans geweigerd. Het bezoek wordt nu dus volledig aan banden gelegd.

Stervensfase
Voor mensen in de stervensfase mag een uitzondering op de regel worden gemaakt. De directeur van de instelling waar de persoon in kwestie verblijft mag hierin zelf een keuze maken. "Dit moet met gezond verstand en met een warm hart" worden toegepast, zo zei De Jonge. De maatregel geldt voor nu tot en met 6 april maar de minister gaf wel aan dat de kans groot was dat de maatregel hierna verlengd zou moeten worden.

De Jonge zei aan het einde van de persconferentie overigens dat de ziekenhuizen de zorg op dit moment nog aan kunnen. Hij gaf dat er alles aan wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit beschikbaar blijft. Verspreiding van patiënten over ziekenhuizen is volgens de minister zeer zeker ook mogelijk.

Kaart
In Zeeland zijn momenteel overigens 37 bevestigde Coronabesmettingen. Bekijk hier een kaart met de spreiding van deze patiënten.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
EM (19-3-2020 om 22:22)
Mijn moeder woont in een verpleeghuis ,sprak haar vandaag ga vaker bellen helaas betekent dat dat haar mentor niet kan kan komen jammer Jammer maar begrijp dat wel
Sad Patrol (19-3-2020 om 21:37)
dat was te verwachten, "De Jonge zei aan het einde van de persconferentie overigens dat de ziekenhuizen de zorg op dit moment nog aan kunnen" kan je zien hoe ver ze nog vooruit kijken en plannen..