Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 4 km

'Cybercriminelen misbruiken Coronavirus'

Toegevoegd: 20-03-2020, 10.50 uur
'Cybercriminelen misbruiken Coronavirus'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor e-mails en sms’jes van internetcriminelen die de uitbraak van het Coronavirus aangrijpen om mensen op te lichten. Ook wordt gewaarschuwd voor nep-webshops en babbeltrucs.


“Cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten. Wij zien dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten gelijk te verwijderen”, zo zegt de politie.

Cybercriminelen grijpen het coronavirus ook aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. “Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct”, zo adviseert de politie.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die coronagerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. “De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal”, aldus de politie.

Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. “Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken”, zo luidt het advies van de politie.

De politie roept slachtoffers van online oplichting, phishing of babbeltrucs op om altijd aangifte te doen. Via het telefoonnummer 0900-8844 kan hiervoor een afspraak worden gemaakt.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ok Boomer (20-3-2020 om 15:32)
@ willem, u gestapo ideeën van foltering en oproepen tot geweld vind ik niet normaal. Zoek hulp. Ga een stuk fietsen of zo maar zorg dat je van die frustratie afkomt. Das ook beter voor je bloeddruk denk ik.
willem (20-3-2020 om 13:21)
dat tuig afranselen met de lange lat. tot ze niet meer kunnen staan. veel beter dan flut halt strafjes--pijn kan wonderen doen.
T. Jefferson (20-3-2020 om 11:46)
Ik meen dat in deze byzondere tijden van crisis de strafmaat maar omhoog moet. niet alleen voor cybercrime. Ook zou de regering er goed aan doen om alle belachelijke bezuinigingen op de politie en andere diensten maar eens terug te draaien, dan steken ze die triljoenen die ze gegraaid hebben daar maar in. Vorder gewoon die bankrekeningen en geeft het terug aan van wie ze het gejat hebben, de maatschappij dus die nu uit elkaar lijkt te vallen. Want wat moeten die miljardairs met hun miljarden ? op vakantie ? Hebben ze dus niet nodig, gewoon pakken en inzetten.
Ja-Ja (20-3-2020 om 11:23)
Deze criminelen moeten erg zwaar gestraft worden. Dit is een laag volk.
Cookie-instellingen beheren