www.hvzeeland.nl

Forse toename aantal Zeeuwse Coronapatiƫnten

Toegevoegd: 20-03-2020, 15.46 uur - Update: 27-03-2020, 10.41 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal Zeeuwse patiënten met het Coronavirus loopt hard op. Vandaag werden 13 nieuwe besmettingen bevestigd. Nog niet eerder werden zoveel mensen op één dag ‘positief’ getest. Eén persoon, een oudere inwoner van de gemeente Tholen, is overleden.

De personen waarbij nu middels laboratoriumonderzoek het virus is vastgesteld komen uit Aardenburg, Grijpskerke, Middelburg, Poortvliet, Sint-Annaland, Tholen, Veere, Vlissingen, Zierikzee en Zuiddorpe. De afgelopen dagen werden door de GGD Zeeland telkens nieuwe besmettingen gemeld maar dat waren er nooit meer dan zes op een dag. 

In totaal is nu bij 50 Zeeuwen het Coronavirus vastgesteld middels laboratoriumonderzoek, zo meldt de GGD Zeeland. Het werkelijke aantal besmettingen met COVID-19 zal overigens nog hoger liggen want niet iedereen met een mogelijke besmetting wordt immers meer getest.

Het testbeleid van het RIVM is eerder deze week aangepast om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Onder de groep kwetsbare mensen vallen: mensen van 70 jaar en ouder en mensen met onderliggend lijden. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Personen die niet getest worden maar meer dan 38 graden koorts hebben en hoesten en benauwd zijn moeten thuisblijven, totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Op dit moment zijn er 3 patiënten met het coronavirus in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen. Zij liggen op de Intensive Care (IC). Hoeveel besmette personen in het ziekenhuis in Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Goes liggen, is niet naar buiten gebracht.
 

[[Affiliate affiliate=95]]

 

Overleden
Zorgorganisatie SVRZ meldde eerder vandaag al dat gisteravond één oudere is overleden die besmet was met het virus. Het gaat om een inwoner van de gemeente Tholen. Of de persoon ook is overleden aan het virus, is niet duidelijk omdat de persoon in kwestie al langere tijd in een slechte gezondheidstoestand verkeerde.

Burgemeester Ger van de Velde- de Wilde (gemeente Tholen): “Vandaag heb ik het droevige bericht ontvangen dat een inwoner van onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om het eerste dodelijke slachtoffer binnen onze gemeentegrenzen. Ik wens de nabestaanden en betrokkenen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Ik doe nogmaals de oproep aan alle inwoners om te zien naar elkaar en vooral onze kwetsbare inwoners niet uit het oog te verliezen. Volg de opgelegde maatregelen en adviezen op, wees alert op uw gezondheid. Niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen. Samen staan we sterk.”
 
Toeristen
Inmiddels roept de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) toeristen op om niet naar onze provincie af te reizen. Eerder deze week stuurde de VRZ al een brief naar landelijke crisiscentrum met het verzoek om snel maatregelen te treffen om een grote toestroom van toeristen en zo een verdere verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen.
 
Kaart Coronabesmettingen Zeeland
Hieronder de bijgewerkte kaart met bevestigde Coronabesmettingen (klik op de plaatsen voor het aantal per plaats). In totaal zijn door de GGD Zeeland 50 besmettingen bekendgemaakt. Van drie personen is de woonplaats echter niet gemeld. Deze zijn dus niet in onderstaande kaart opgenomen.