Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

VRZ: 'Respecteer verschillen in aanpak Corona'

Toegevoegd: 20-03-2020, 16.40 uur
VRZ: 'Respecteer verschillen in aanpak Corona'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - ‘Respecteer de verschillen in maatregelen en hou je eraan’. Dat is de boodschap die de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) mensen wil meegeven die te maken hebben met de verschillen tussen België en Nederland in aanpak van de Coronacrisis.


De VRZ zegt dat door de verschillen in aanpak er onduidelijkheid is en verwarring bij mensen die in de buurt van de grens met België wonen. Voorzitter Jan Lonink van de VRZ: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”

Volgens de Veiligheidsregio komt het er in het algemeen op neer dat Belgen alleen nog naar buiten mogen om te gaan werken (als dat echt niet thuis kan), een verplaatsing in het kader van je werk, om naar de winkel te gaan, om naar een bankautomaat te gaan, om naar een dokter te gaan en om hulp te bieden aan kwetsbare personen. Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis.

Wie de grens overgaat en niet aan de regels voldoet, kan een boete krijgen. Even naar de bakker gaan aan de andere kant van de grens mag ook niet zomaar meer. Ook reizen naar een tweede huis in België mag niet meer. Informatie over de situatie in België is te vinden op Crisiscentrum.be.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Natalie (20-3-2020 om 18:51)
Nederlanders mogen niet naar België omdat ze daar bang zijn dat wij hen besmetten. Belgen mogen wel massaal naar Nederland komen om de besmetting bij ons op te halen en dan mee te nemen terug naar België. Dat is echte Belgische logica!!!
bram goeree (20-3-2020 om 18:46)
en dat moet dan een Europa voorstellen ,wel vorstelijke salarissen opstrijken maar eenduidige regels ,NEE DUS .
Rob (20-3-2020 om 18:12)
Belgen mogen alleen nog de straat op voor strikt noodzakelijke dingen. Hoort boodschappen doen in het buitenland daar ook bij? Blijkbaar wel. Daar wordt geen actie tegen ondernomen. Als een Nederlander om dezelfde reden de grens passeert, vindt de Belgische overheid dit niet noodzakelijk en wordt de persoon in kwestie bekeurt.
Jan (20-3-2020 om 17:22)
Je mag er van alles van vinden maar het feit is wel dat de grote klap nog moet komen omdat onze regering geen lockdown wil. De economie gaat nog steeds voor de gezondheid van mensen bij dit kabinet. In Italië liggen de mensen in de gangen van de ziekenhuizen en het leger voert de lijken af. Als simpele burger kan ik dit niet vatten dat het kabinet gewoon de andere kant op kijkt. Nederland denkt het slimste jongetje van de klas te zijn, waarvoor we een hele hoge prijs gaan betalen.
Cookie-instellingen beheren