Weerbericht:
Vannacht kans op mistbanken, zondag zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

VRZ: 'Respecteer verschillen in aanpak Corona'

Toegevoegd: 20-03-2020, 16.40 uur
VRZ: 'Respecteer verschillen in aanpak Corona'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - ‘Respecteer de verschillen in maatregelen en hou je eraan’. Dat is de boodschap die de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) mensen wil meegeven die te maken hebben met de verschillen tussen België en Nederland in aanpak van de Coronacrisis.

De VRZ zegt dat door de verschillen in aanpak er onduidelijkheid is en verwarring bij mensen die in de buurt van de grens met België wonen. Voorzitter Jan Lonink van de VRZ: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”

Volgens de Veiligheidsregio komt het er in het algemeen op neer dat Belgen alleen nog naar buiten mogen om te gaan werken (als dat echt niet thuis kan), een verplaatsing in het kader van je werk, om naar de winkel te gaan, om naar een bankautomaat te gaan, om naar een dokter te gaan en om hulp te bieden aan kwetsbare personen. Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis.

Wie de grens overgaat en niet aan de regels voldoet, kan een boete krijgen. Even naar de bakker gaan aan de andere kant van de grens mag ook niet zomaar meer. Ook reizen naar een tweede huis in België mag niet meer. Informatie over de situatie in België is te vinden op Crisiscentrum.be.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (21-3-2020 om 19:57)
Lockdown?? Wij worden door Belgen besmet????? Hoezo dan???? Ik begrijp hier niks van hoor... :). Een besmet persoon kan pas een ander besmetten als die ander de adviezen en richtlijnen niet opvolgt. Iedereen die om een lockdown vraagt moet dus eerst eens bij zichzelf te rade gaan. Waarom heb ik een dergelijke ingreep van de overheid nodig? Omdat ik niet bereidt ben afstand te houden? Mijn handen niet wil wassen nadat ik in omgevingen ben geweest die ik niet zelf volledig onder controle heb? Gewoon, alsof er niet aan de hand is, datgene wil doen wat ik altijd al deed? Begin eerst eens bij jezelf en gedraag je zoals de ander van je verwacht. Een lockdown is dan helemaal niet nodig!!
Mar (21-3-2020 om 17:01)
A.Huxley (zeer origineel) Stap zelf iot de EU dan is er meer riuimte voor degenen die de EU wel zien zitten.
A. Huxley (21-3-2020 om 13:32)
@ bram goeree, ik denk dat we veilig vast kunnen stellen dat de Eu in de huidige vorm al gevallen is. Kijk b.v naar het mondkapjes debacle, Frankrijk en Duitsland hebben b.v. fabrieken maar hun ministers van economie verboden de export, ook naar de NL overheid die ze nodig heeft voor b.v. ziekenhuizen e.d. Dus van samenwerking is geen sprake meer, en dat net nu in een tijd dat we die samenwerking nu juist eens een keer zo hard nodig hebben, laten ze elkaar vallen als bakstenen. Nee, vergeet de EU, daar komt alleen maar slechte wind vandaan. Dat sommige eurofielen nog net doen alsof..zegt meer over hen dan over de "samenwerking". die klampen nog aan strohalmen voor hun eigen hachje.
Landgrens is niet het probleem (21-3-2020 om 13:15)
Laten we ook even niet de NL benzine toerist vergeten die in België voor problemen zorgde met hun gierigheid, gelukkig hebben de belgen daar een stokje voor gestoken maar ik denk dat de belgische politie inzet ook beter gebruikt kan worden dan voor die zeeuwse aasgieren weg te houden. Regionale aanpak heeft dus geen zin, het is het soort mensen dat aangepakt moet worden en dat heeft niet veel met geografie te maken.
P (21-3-2020 om 09:55)
@Jan, de regering vertrouwd op ons mensen dat we onze verantwoording nemen, afstand houden, hyghiëne niet teveel hamsteren. Alleen zo winnen we dit, de verspreiding vind plaats door ONS laks gedrag en niet dar van de overheid, laat dat duidelijk zijn voor alle wegkijkers en vinger wijzende mensen in deze provincie. HOUD JE AAN HET RIVM ADVIES!!! En we zullen onze vrijheid behouden.
Linda adam (20-3-2020 om 22:27)
@nathalie Belgen mogen ook niet meer hier komen. Alleen strikt noodzakelijk. Werk ofzo. Maar dat moeten ze dan bewijzen