Weerbericht:
Bewolkt en van tijd tot tijd regen. Later op de dag veel wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Tot 12 jaar cel voor fatale schietpartij Oostburg

Toegevoegd: 23-03-2020, 15.51 uur
Sporenonderzoek na de schietpartij in het café aan de Burgemeester Erasmusstraat.
Sporenonderzoek na de schietpartij in het café aan de Burgemeester Erasmusstraat.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft twee verdachten van de dodelijke schietpartij in maart 2017 in een café in Oostburg veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 en 12 jaar. Een derde betrokkene is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf omdat hij de 2 mannen na de schietpartij heeft geholpen om te vluchten.


Op 3 maart 2017 gingen de drie mannen samen met nog twee andere mannen in een auto naar een café in Oostburg. Onderweg werd een wapen getoond en gevraagd wie dit bij zich zou houden. Een 23-jarige man uit Zoetermeer stopte het wapen bij zich. Later op de avond liep één van de anderen, een 31-jarige man uit Breskens, het café uit. Vervolgens kreeg hij ruzie met het latere slachtoffer, een 24-jarige man.

De twee raakten slaags en al vechtend kwamen de twee het café weer binnen. De man uit Breskens roept vervolgens tegen de man uit Zoetermeer dat hij moet schieten. De Zoetermeerder komt vervolgens met zijn wapen aangesneld en schiet meermalen op het slachtoffer, dat als gevolg daarvan overlijdt. Na de schietpartij vlucht de groep het café uit en met de auto rijden de mannen weer naar huis.

Hoger beroep
Vandaag diende het hoger beroep in de zaak. De Zoetermeerder kreeg van het hof 12 jaar gevangenisstraf opgelegd. De man uit Breskens kreeg 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De mannen, achterneven van elkaar, moeten aan de broer van het slachtoffer een schadevergoeding van ongeveer 14.000 euro betalen.

De persoon die na de schietpartij de auto bestuurder werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. “Het hof veroordeelt de bestuurder van de auto, net als de rechtbank Zeeland-West-Brabant, voor het verlenen van hulp aan iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd”, zo legt het gerechtshof uit.

Oordeel
Het oordeel van het gerechtshof valt anders uit dan dat van de rechtbank. De rechtbank legde de mannen uit Breskens en Zoetermeer allebei 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op, ook al had de ruziemaker uit Breskens niet meegewerkt aan een psychiatrisch en psychologisch onderzoek. In het hoger beroep heeft hij zich wel laten onderzoeken. “De deskundigen concludeerden dat hij in verminderde mate toerekeningsvatbaar is. Ook heeft hij een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Bovendien achten zij de kans op herhaling groot. Het hof legt deze man mede daarom tbs met dwangverpleging op”, aldus het gerechtshof.

De schutter heeft zich door de rechtbank wel laten onderzoeken. In het hoger beroep heeft het hof nog nadere vragen aan de gedragsdeskundigen gesteld. Zij noemen een aantal nadelen aan het opleggen van tbs aan de Zoetermeerder. “Het hof vindt dat deze nadelen groter zijn dan het nadeel van het opleggen van alleen een gevangenisstraf. Daarom legt het hof deze man geen tbs op maar wel een forse gevangenisstraf. Daarbij heeft het hof er ook rekening mee gehouden dat deze man - in tegenstelling tot zijn achterneef - niet eerder betrokken is geweest bij een reeks van gewelddadige incidenten”, zo zegt het gerechtshof.

Strafmaat
Over de hoogte van de straf zegt het hof dit: “Een simpele caféruzie is ontaard in een dodelijke schietpartij. Er zijn meerdere schoten gelost en ook omstanders hadden geraakt kunnen worden. Het hof rekent dat de achterneven zeer aan. Er is een jonge man gedood en dat is in de eerste plaats bijzonder schokkend voor zijn naasten. Ook voor anderen in de samenleving is het een schok die zorgt voor gevoelens van angst en onveiligheid.”


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JakeTheSnake (24-3-2020 om 00:29)
12jaar maar ??? Als dit mijn familielid Was die zo afgeslacht zou zijn.dan had ik ze toch wel opgewacht na die 12 jaar om ze de echte straf te geven .oog om oog tand om tand .rip SK
Mar (23-3-2020 om 21:05)
@Moeder Zij zijn pas verdachten af op het moment dat de rechter het vonnis heeft uitgesproken pas dan kun je van daders spreken.
Mijn mening (23-3-2020 om 17:15)
Als je het besluit neemt om een wapen te bezitten dan is de stap om het te gebruiken klein. Van mij had het wel een paar jaar meer mogen zijn. Gelukkig zijn we even verlost van dit uitschot, ik denk dat dat ze niet gemist worden :) :)
Moeder (23-3-2020 om 16:29)
Als genoeg bewezen is dat zij de daders zijn, dan heten ze toch geen “verdachten” meer, maar gewoon “daders”? Waarom nu nog het woord “verdachten” gebruiken? Dat snap ik niet. Goed dat ze gestraft worden, deze daders. Schrale troost voor de nabestaanden, maar geeft toch n goed gevoel, denk ik, al kan de straf voor hén natuurlijk niet lang genoeg duren.. Sterkte!