Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Schouwen doet mee aan test uitgaansgeweld

Toegevoegd: 16-12-2006, 11.06 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland is uitgekozen als landelijk proefgebied om te onderzoeken in hoeverre het gecombineerd gebruik van alcohol en drugs een rol speelt bij uitgaansgeweld.


Iedereen die wordt aangehouden wegens geweld, krijgt vanaf 1 januari de vraag mee te doen aan zowel een alcohol- als een drugstest. Tijdens alcoholcontroles gaat de politie testen of automobilisten ook onder invloed zijn van drugs. Die testen worden op vrijwillige basis afgenomen; bestuurders mogen weigeren.

De politie en de overheid vermoeden dat vooral de inname van zowel alcohol als (hard)drugs leidt tot agressief gedrag, omdat de gebruikers dan hun grenzen niet meer kennen. Harde bewijzen voor dat vermoeden zijn er echter niet. Daarom wordt een jaar lang op Schouwen-Duiveland en ook in de gemeente Wageningen onderzoek gedaan naar dat gecombineerde gebruik.

Wie op Schouwen-Duiveland wordt aangehouden wegens geweld, mag blazen en wangslijm of zweet afstaan. Dat blazen is om het alcoholpromillage te meten. In wangslijm of zweet is te zien of er drugs zijn gebruikt.

De politie beschikt sinds kort over apparatuur waarmee binnen een kwartier is te zien of iemand drugs heeft gebruikt. Tot dan toe was dat alleen mogelijk na een tijdrovende bloedproef. Die nieuwe apparatuur is nog niet wettelijk goedgekeurd. Justitie in Duitsland vaart er echter al blind op. Het instrument kan de meest gangbare natuurlijke en synthetische drugs herkennen zoals hasj, cocaïne, XTC, LSD en heroïne.

Verband
Het geeft echter niet aan hoeveel er is gebruikt. Daar gaat het de politie en de overheid nu ook niet om. „We willen gewoon weten of er een verband is tussen het gebruik van drugs, alcohol en geweld“, aldus beleidsambtenaar J. Straver van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Cursus
Als na zo’n proef duidelijk wordt dat iemand drugs heeft gebruikt, krijgt hij of zij waarschijnlijk de mogelijkheid via Emergis een cursus te volgen, waarin gewezen wordt op de risico’s.

Politiechef D. Visser en Straver benadrukken dat aan deelname aan een test geen strafrechtelijke gevolgen kleven. Ook niet als blijkt dat er is gebruikt. Ze stellen tevens dat Schouwen-Duiveland beslist geen uitzonderingspositie inneemt als het om drugsgebruik gaat.

„Net als in de rest van Nederland wordt ook op Schouwen-Duiveland gebruikt“, aldus Straver. Het moet hem van het hart dat sommige ouders het drugsgebruik van hun kinderen negeren. Dat vindt hij erg zorgelijk.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren