Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 89 km

Vijfde traumahelikopter voor IC-patiënten

Toegevoegd: 23-03-2020, 17.11 uur
Vijfde traumahelikopter voor IC-patiënten
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf morgen beschikt Nederland over een vijfde traumahelikopter. Deze is speciaal bedoeld om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren en zal in het gehele land inzetbaar zijn. Dat meldt het Radboud UMC.


“Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, is besloten om deze helikopter naast de bestaande Mobiel Medisch Team (MMT)-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten”, zo meldt het ziekenhuis in een nieuwsbericht.

De helikopter (type H145) wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive-care-patiënten. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport zal de helikopter volledig worden ontsmet.

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopter die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

De helikopter gaat vliegen van zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds en start vanaf vliegbasis Volkel. “Mogelijk dat deze later vanaf een andere locatie ingezet gaat worden”, zo zegt het Radboud.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (23-3-2020 om 20:48)
Persoonlijk had ik liever gezien dat defensie dit op zou pakken. Jarenlang trainen ze voor nucleaire rampen enz. Nu zouden ze dit in de praktijk kunnen toepassen zodat de trauma helikopters beschikbaar blijven voor ernstige ongevallen.
Cookie-instellingen beheren