Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
78 files van totaal 275 km

'Geen beademing meer bij reanimatie volwassene'

Toegevoegd: 23-03-2020, 19.00 uur
'Geen beademing meer bij reanimatie volwassene'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Burgerhulpverleners worden opgeroepen om bij reanimaties bij volwassenen niet langer mond-op-mondbeademing toe te passen.


HartslagNu heeft vanwege de uitbraak van het Coronavirus samen met de wetenschappelijke raad van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland vandaag een nieuw advies opgesteld over hoe te handelen bij een circulatiestilstand.

“Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Dit betekent dat we voorzichtig moeten omgaan met reanimaties. Het risico van overdracht bij een coronavirus besmette reanimatiepatiënt (en) bij luchtweghandelingen zoals mond-op-mond beademing is groot (bijna 100%)”, zo zegt HartslagNu, het netwerk van burgerhulpverleners.

Advies
Bij een reanimatie van een volwassene wordt vanaf nu geadviseerd geen mond-op-mondbeademing meer toe te passen. Het burgerhulpverleningsnetwerk adviseert ook om alleen nog maar te kijken of er al dan niet ademhaling is en niet meer te voelen. Bij een reanimatie van een kind mag nog wel mond-op-mondbeademing worden toegepast omdat het risico op besmetting hierbij beperkt is.

Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn volgens HartslagNu bij gebruik bij een Coronapatiënt niet veilig en moeten daarom voorlopig ook niet gebruikt worden.
  
HartslagNu alarmeert de komende periode alleen nog burgerhulpverleners onder de 50 jaar. “Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. Heb je geen leeftijd ingevoerd bij jouw profiel dan adviseren wij om dit alsnog te doen”, zo zegt de organisatie.

Mensen die ziek zijn worden geadviseerd niet naar een reanimatiemelding te komen. Ook mensen die in een hoogrisicogroep vallen worden gevraagd om thuis te blijven en de komende tijd niet op oproepen van HartslagNu te reageren.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Daniel Lagerwaard (17-4-2020 om 10:00)
Mond op mond is toch nieteens nodig?? Ik had gedacht dat ambulance personeel standaard uitgerust is met een heel eenvoudig pomp instrument dat deze functie vervult.
Eeuwig dankbaar (27-3-2020 om 14:25)
En VVD/CDA + meelopers nog bedankt voor het wegbezuinigen van de zorg en alle IC bedden hé !!
Joëlle (25-3-2020 om 02:33)
Ik vind een leven redden belangrijker dan corona oplopen maar 't zal wel aan mij liggen..
Erik ehbo (24-3-2020 om 08:58)
Vaak zien we bij juiste borstcompressies dat er al redelijk wat zuurstof in het lichaam komt, circulatie van bloed is toch wel 't belangrijkste.
Jan p (24-3-2020 om 08:56)
Dus de kans op corona krijgen is erger dan iemand dood laten gaan aan een hartstilstand? Worden we niet een beetje paranoïde? Snap de 1,5 mtr regel en neem corona erg serieus, maar dit gaat me we wat ver..
Rick Roll (23-3-2020 om 22:54)
Dit is gewoon dom. Het is geen zenuwgas!
Cookie-instellingen beheren