Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 12 km

Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

Toegevoegd: 23-03-2020, 19.11 uur - Update: 27-03-2020, 10.45 uur
Alle samenkomsten tot 1 juni verboden
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Alle samenkomsten (evenementen en bijeenkomsten) worden verboden tot 1 juni. Er geldt geen ondergrens meer van 100 personen. Voor scholen geldt een andere regeling. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Deze vond plaats na een crisisberaad.


Volgens Grapperhaus wordt heel dringend geadviseerd om niet langer met meer dan drie personen bij elkaar te zijn. Ook feestjes thuis zouden volgens de minister het beste afgelast worden als de minimale afstand van anderhalve meter tot elkaar niet kan worden gehandhaafd.

Burgemeesters zullen de bevoegdheid krijgen om bijvoorbeeld campings, stranden en parken te sluiten als hier overbelasting dreigt plaats te vinden. Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is. Als vakantieparken bijvoorbeeld geen maatregelen kunnen nemen om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand tot elkaar houden, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Deurbeleid
Winkels moeten vanaf nu een streng deurbeleid gaan voeren om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt in de winkels. Mensen moeten nog voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Houden winkels zich niet aan de regels, dan kan de burgemeester besluiten een zaak tijdelijk te sluiten. Voor het openbaar vervoer geldt dat er voldoende ruimte moet zijn tussen de reizigers.

Gemeenten krijgen ook de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar groepsvorming verboden wordt. Als een groep van meer dan drie personen bijeen is en de afstand van anderhalve meter wordt niet nageleefd, dan kan volgens Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie een forse boete volgen. Bedrijven kan het een boete opleveren van zo’n 4.000 euro. Voor particulieren kan de boete oplopen tot zo'n 400 euro. Voor groepen kinderen geldt de maatregel overigens niet. Ook voor gezinnen is een uitzondering gemaakt.
 
Koorts
Omdat mensen die mogelijk het Coronavirus hebben niet altijd meer worden getest, is ook een nieuwe regel ingesteld: als één lid van het gezin koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis, zo zei minister De Jonge (Volksgezondheid). Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden. Volgens Rutte heb je hiermee in feite een "intelligente lockdown". Hij gaf aan te hopen dat hiermee een volledige lockdown voorkomen kan worden. Bij een volledige lockdown zou je namelijk ook tegen een gezonde mensen moeten zeggen dat ze geen frisse neus meer mogen halen.

Voor mensen met een contactberoep als kapper en nagelstylist geldt dat zij tot 6 april hun vak niet meer mogen uitoefenen. Paramedische beroepsgroepen (zoals fysiotherapeuten) mogen hun werk nog wel doen maar zij moeten wel zo veel mogelijk vanaf afstand werken, bijvoorbeeld door te videobellen. Voor de horeca geldt de nieuwe datum van 1 juni niet maar volgens het kabinet kan de eerder genoemde datum van 6 april wel worden opgeschoven. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 
Minister-president Mark Rutte riep bij de persconferentie nogmaals dringend op om minimaal anderhalve meter afstand tot anderen te houden. Rutte riep ook vooral jonge mensen op om de maatregelen in acht te nemen. Zij kunnen namelijk ook andere mensen aansteken die op hun beurt wel ernstig ziek worden. Hij richtte zich rechtstreeks tot hen: “Ze lopen veel grotere risico’s dan jij zelf misschien denkt te lopen”, zo zei Rutte. Hij vond het gedrag van mensen die de regels negeren asociaal.

Verloop
In Nederland werd het virus op 27 februari voor het eerst vastgesteld bij een inwoner van het Brabantse Loon op Zand. In Zeeland werd op 6 maart een eerste besmetting gemeld. Op 9 maart riep premier Rutte iedereen op om geen handen meer te schudden. Enkele dagen later, op 12 maart, werd iedereen met klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts aangeraden thuis te blijven en sociale contacten te mijden. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kondigde op 14 maart een eerste noodverordening af om ervoor te zorgen dat niet langer groepen van meer dan 100 personen bij elkaar zouden komen.

Een paar dagen later, op 15 maart, was het aantal patiënten in ons land opgelopen naar 1.135. Acht van hen waren toen reeds overleden. In Zeeland lag het aantal bevestigde besmettingen inmiddels op 19. Het kabinet nam ingrijpende maatregelen: drink- en eetgelegenheden moesten binnen een half uur de deuren sluiten en kinderopvangcentra en scholen zouden de dag erop niet meer opengaan. Hierop maakte de VRZ een nieuwe versie van de noodverordening.

Tests
De laatstgenoemde maatregelen zijn nu een week geleden ingevoerd. In Zeeland zijn inmiddels 63 besmettingen vastgesteld, twee personen zijn hier overleden. Landelijk zijn er nu 4.749 besmettingen en 34 sterfgevallen gemeld door het RIVM. Deze cijfers zeggen echter niet veel meer over het totaal aantal personen dat het Coronavirus heeft (gehad): Alleen bepaalde groepen mensen worden nog getest. Wie geen ernstige klachten heeft moet thuis uitzieken. Een dag nadat de klachten voorbij zijn, ben je niet meer besmettelijk, zo zegt het RIVM.

Volgens Thuisarts.nl worden van de 100 mensen met het Coronavirus ongeveer 81 mensen een beetje ziek en 14 mensen erg ziek. Vijf personen overlijden. Mensen die ouder zijn, een verminderde afweer hebben (bijvoorbeeld door een ziekte of medicijnen) of mensen die al ziek zijn (bijvoorbeeld als ze diabetes, een hartziekte of een longziekte hebben) lopen een hoger risico om ernstig ziek te worden of te overlijden.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Truus (24-3-2020 om 12:35)
Je kunt ook een beetje overdrijven zeg
Michel (24-3-2020 om 12:31)
Beste allemaal, ik doet een oproep aan u.. HELP ONZE HELDEN IN DE ZORGDIENSTEN DIE 24 UUR PER DAG VOOR ONS KLAAR STAAN, DOOR U AAN DE REGELS TE HOUDEN DIE ZIJN GEMAAKT. NOGMAALS HELDEN, DANK DANK DANK
VVD, Bedankt ! (24-3-2020 om 12:19)
Ik ben nog steeds zo blij met alle bezuinigingen op de zorg, politie e.d. door de VVD rutte kabinetten de afgelopen decennia.
Ja-Ja (24-3-2020 om 09:54)
Sterkte voor alle Zieken. en de Helden. Wist u dat 2014/2015 er in 21 weken 86.000 doden door de griepgolf. Wist u dat in 2018 tussen 1-7 feb. 500 doden waren door de griepgolf/long ontsteking. Zoals ook nu vooral onder de Oudere. Nu moeten de mensen uitkijken om geen griep te krijgen. Nu is er een variant bij gekomen.Dit komt vooral door het reizen met Cruise en vliegverkeer. Griepgolf duurt meestal 3 maanden.
Cookie-instellingen beheren