www.hvzeeland.nl

Uitbreidingsrisico natuurbranden naar 'regulier'

Toegevoegd: 25-03-2020, 22.23 uur

Uitbreidingsrisico natuurbranden naar 'regulier'
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het uitbreidingsrisico van natuurbranden in Zeeland is verhoogd van laag naar regulier. Dat betekent extra brandweerinzet bij een eventuele melding.

In Zeeland zijn verschillende brandrisicogebieden. Het gaat volgens de Veiligheidsregio Zeeland onder meer om de Kop van Schouwen, de Schotsman, de Manteling Walcheren, het Axelsche Bos en het Waterwingebied Sint Jansteen. In de duinen bij Burgh-Haamstede staat een meetstation dat de hulpdiensten een actueel beeld geeft van de droogte in het gebied: de zogeheten droogte-index.

Omdat het langzaam droger wordt, is het uitbreidingsrisico vandaag aangepast naar het reguliere niveau. De brandweer van Burgh-Haamstede meldt dat daarom bij een melding van een natuurbrand direct twee 4x4-voertuigen en een waterwagen zullen worden gealarmeerd.

Tips om een natuurbrand te voorkomen? "Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras", zo adviseert de Veiligheidsregio.