www.hvzeeland.nl

Reizen via Belgisch grondgebied soms toch mogelijk

Toegevoegd: 26-03-2020, 08.41 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Nederlanders die in een vitale sector werken of een cruciaal beroep hebben, mogen wel via België rijden. Er moet wel sprake zijn van een werk gerelateerde reisbeweging en de persoon in kwestie moet in het bezit zijn van een vignet. Dat zegt de provincie Zeeland.

Afgezien van een aantal uitzonderingen is het verboden om via Belgisch grondgebied een verplaatsing te maken vanuit Nederland naar een Nederlandse bestemming. Dat maakt de situatie in het Zeeuwse grensgebied volgens de provincie extra uitzonderlijk. “Soms is de route via Belgisch grond gebied een stuk korter dan via Nederland”, zo zegt de provincie.

Volgens gedeputeerde Harry van der Maas is de afgelopen dagen overleg geweest met de Zeeuws-Vlaamse grensgemeenten en is er verdere afstemming geweest met zowel de Nederlandse als de Belgische autoriteiten. Duidelijk is volgens de provincie nu dat voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet, een uitzondering is gemaakt. Ook is een werkgeversverklaring nodig.

Op de website van de Rijksoverheid staan alle vitale sectoren en cruciale beroepen die in aanmerking komen voor de uitzondering vermeld. Het vignet is hier te downloaden.