Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
78 files van totaal 275 km

GGD verwacht piek corona pas in mei

Toegevoegd: 27-03-2020, 23.01 uur
Gaemers (l) en Lonink (r) vrijdagavond bij de persconferentie.
Gaemers (l) en Lonink (r) vrijdagavond bij de persconferentie.
© Foto: Tim Koster
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De GGD Zeeland verwacht dat in onze provincie pas in mei de piek wordt bereikt voor wat betreft het aantal coronapatiënten. De IC-bedden zijn op dit moment echter al nagenoeg vol. Dat zei Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland, vanavond op een gezamenlijke persconferentie met de Veiligheidsregio Zeeland.


Volgens Gaemers zit Zeeland nog volop in de aanloopfase van de uitbraak van het COVID-19-virus. Op dit moment wordt daarom door de GGD hard gewerkt om ook de komende tijd de zorgcapaciteit op peil te houden. Het gaat dan om de capaciteit op de IC’s maar ook om de gewone ziekenhuiszorg. De komende weken zijn volgens Gaemers cruciaal voor het verdere verloop. Om die reden steunt de GGD Zeeland het besluit van de Veiligheidsregio Zeeland om toeristische en recreatieve nachtverblijven vanaf maandag te verbieden.

“De IC ligt nu nog niet helemaal vol, maar we zien hem wel echt voller worden en daarom zijn we ook echt aan het opschalen. Dat laatste is natuurlijk ook iets wat landelijk gebeurt. Landelijk wordt gekeken waar zijn bedden, waar kunnen mensen terecht. We zien in Zeeland echter ook dat de gehele verdere keten vol gaat lopen. Dat is iets wat we zelf moeten organiseren. Daarbij kunnen we het risico niet lopen dat er nog meer mensen in de provincie bijkomen. We kunnen dan de zorgcontinuïteit niet meer bieden”.

Volgens Gaemers is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de IC-capaciteit van de ziekenhuizen. “Als je je alleen zou focussen op de IC-bedden, dan zie je maar een deel van de werkelijkheid. Het gaat ook om hoeveel ambulances rijden er en hoeveel hebben we er straks nodig om patiënten van de ene plaats naar de andere te vervoeren en hoeveel ambulancemedewerkers zijn er beschikbaar. En wat als er daarvan uitvallen.”

Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland zei vanavond dat tijdens de piek wellicht keuzes gemaakt moeten worden in wie wel en niet met een ambulance vervoerd kan worden. Mogelijk zullen daar andere vormen voor gezocht moeten worden. Volgens Lonink kan namelijk geen beroep worden gedaan op ambulances uit andere regio’s of bijvoorbeeld België zoals dat bijvoorbeeld wel kon bij het mistongeluk op de A58. In een uiterste situatie zou zelfs defensie ingezet kunnen worden maar zover is het voorlopig gelukkig nog niet.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (28-3-2020 om 07:46)
Als dat pas in eind mei de piek bereikt word wat zullen er dan nog zeer veel slacht offers zijn die dit niet overleven en de ziekenhuizen veel capaciteit te weinig zijn om dat op te vangen.
We zullen zien (28-3-2020 om 00:18)
ooh, mei, het rutte kabinet heeft toch plechtig beloofd dat voor 6 April er genoeg plek was.. Voorkomen is nu eenmaal niet beter als genezen volgens hen, en als je op de IC komt sterven de meeste alsnog , maar dat boeit ze niet eens.
Cookie-instellingen beheren