Weerbericht:
Vrij koel en geregeld (onweers)buien. In het westen droger
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 14 km

Ambu met coronapatiënt opgehouden in België

Toegevoegd: 29-03-2020, 13.46 uur - Update: 29-03-2020, 15.42 uur
Ambu met coronapatiënt opgehouden in België
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Een ambulanceteam dat een coronapatiënt wilde overbrengen naar het ziekenhuis in Terneuzen en daarbij via België reden, heeft gisteren oponthoud gehad bij de Liefkenshoektunnel. Ze bleken, tegen alle verwachtingen in, toch tol te moeten betalen.


Zouden de ambulancemedewerkers via de Westerscheldetunnel zijn gereden, dan hadden ze wel gewoon morgen doorrijden. "Bij de Westerscheldetunnel passeren hulpdiensten, waaronder ook ambulances, gratis. Spoedtransporten worden in afstemming met de meldkamer door, een afgekruiste, laan 2 geleid", zo laat de Westerscheldetunnel weten.

De Vlaamse collega’s van de toltunnel bij Antwerpen dachten hier kennelijk anders over. Ambulancemedewerker Martijn Hendriks beschrijft op Facebook dat hij en zijn collega in eerste instantie stapvoets naar de slagboom op het tolplein reden in de hoop vervolgens te worden doorgelaten. De slagboom bleef echter naar beneden en een tolgaarder liet weten dat alleen gepasseerd kon worden als tol betaald zou worden.

De ambulancemedewerkers, werkzaam bij RAV Hollands Midden, besloten verhaal te gaan halen bij het tolkantoor maar ook hier werd aangegeven dat gewoon tol betaald moest worden, patiënt aan boord of niet. Een pinpas was niet direct voor handen en het contante geld dat ambulancemedewerker Edwin Montanus dan toch maar wilde overhandigen werd vervolgens geweigerd. Het geld zou immers besmet kunnen zijn met het coronavirus, zo liet de tolgaarder volgens Hendriks weten.

Uiteindelijk kon Hendriks zelf wel pinnen en kon de patiënt alsnog worden overgebracht naar het ziekenhuis. Hendriks spreekt van een ongelofelijke situatie. Op Facebook maakt het bericht inmiddels een hoop reacties los. Op het bericht is al bijna 500 keer gereageerd.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johan (31-3-2020 om 03:30)
Het kanaal bij Sas van Gent afdammen. Kijken of ze het dan nog allemaal zo grappig vinden.
Kevin (31-3-2020 om 00:52)
Nogmaals een reactie van mij. Er is nu meer bekent, de ambulance reed zonder zwaailicht of sirene. In België word dat gezien als geen nood en dus een normaal burger voertuig. Toch blijf ik dit vreemd vinden. En contant geld mag niet geweigerd worden, dat is bij wet verboden (met uitzondering van biljetten van € 200 en €500) die tol beambten kunnen daar simpel voorzorgsmaatregelen in treffen, zo niet dan kies je bewust voor het risico op besmetting te nemen. In de Westerschelde tunnel worden ook buitenlandse ambulances met of zonder spoed direct door gelaten zonder hinder en zo hoort dat. Er zijn hier fouten gemaakt van misschien wel beide kanten, maar zeker ook aan Belgische zijde zijn fouten gemaakt.
Kevin (30-3-2020 om 15:50)
Heel raar dit, als een ambulance met zwaai licht en sirene aan komt mag je die niet stoppen, het is niet voor niets. (als dat zo was) En bovendien is contant geld nog altijd een wettig betaal middel, dus dat mocht helemaal niet geweigerd worden. Ik zou dan haast is staat zijn om de slagboom te rammen.... Er zal iemand sterven door zo een debiele actie, hoe verklaar je dat dan???? Die mensen daar moesten zich diep en diep schamen. Wat mij betreft nog strafbaar ook, wegens het onnodig in gevaar brengen van een patiënt.
kat bk (30-3-2020 om 15:31)
Als het mogelijk is, moet iemand daar gaan kijken hoe het met een belgische ambulance gebeurt. Als een belgische ambulance ook moet betalen, dan weten we dat het niet tegen NL was. Als het dom was, dat is iets anders. Hier in NL als een regel bestaat, doen wij niet zo vaak een uitzondering. Als een belgische ambulance niet moet betalen, dan een klacht indienen !
jacob (30-3-2020 om 10:15)
@Appie ben je ze dom of onwetend? Hier krijgen de hulpdiensten vrije doorgang in de tunnel. Maar schijnbaar is men bij de Liefkenshoektunnel anti Nederlands. Gewoon een domme actie maar ja dat zijn we gewend je ziet hier in Zws. Vl., opvallend genoeg van die voertuigen met een B rijden. Terwijl wij de grens niet over mogen.
Dat klopt (30-3-2020 om 08:50)
Ik mag normaal ook door de Westerschelde tunnel met m'n overheidsverstrekte auto... Maar dat is omdat wij als overheid dat in Nederland hebben afgesproken.. België heeft uiteindelijk een punt, er knipperde geen lampjes.... ;)
Cookie-instellingen beheren