Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Zorg creëert 150 extra plaatsen coronapatiënten

Toegevoegd: 31-03-2020, 12.09 uur
Zorg creëert 150 extra plaatsen coronapatiënten
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De komende dagen worden op allerlei plaatsen extra zorgplaatsen gecreëerd waar coronapatiënten kunnen worden verpleegd. Voor Zeeland wordt nu rekening gehouden met zo’n 150 extra zorgplaatsen, zo zegt de Veiligheidsregio Zeeland.


Naast ZorgSaam zijn ook het Adrz en andere zorginstanties als Emergis bezig om extra zorgplaatsen te creëren voor mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. ZorgSaam beschikt hiervoor sinds vandaag over een speciale afdeling in het ziekenhuis in Oostburg. De verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en Emergis zijn bezig met het opzetten van speciale afdelingen waar cliënten met hun eigen problematiek (psychisch, verslaving, verstandelijke handicap) in combinatie met een (vermoeden van) besmetting met corona kunnen worden verzorgd en begeleid.

Extra bedden
Zorggroep Ter Weel in Goes is bij locatie het Gasthuis al begonnen met het realiseren van 30 extra bedden. De komende dagen zullen ook andere verpleeglocaties voorbereidingen treffen. “Voor nu wordt rekening gehouden met zo’n 150 extra zorgplaatsen voor coronapatiënten in de verpleegzorg, maar de situatie verandert per uur, het aanbod wordt daarop aangepast”, zo legt de Veiligheidsregio uit. De locaties waar coronapatiënten worden verpleegd en behandeld zijn in alle gevallen strikt gescheiden van de andere patiënten.

De ziekenhuizen zijn ook bezig de capaciteit uit te breiden. In het Antoniusziekenhuis in Oostburg is sinds vandaag een speciale afdeling voor coronapatiënten die ondersteunende medische en verpleegkundige zorg kan geven. Daarbij gaat het om zaken als het toedienen van infusen en antibiotica, een plaats om aan te sterken of het begeleiden van patiënten in de palliatieve fase. De afdeling in Oostburg begint met 8 bedden maar kan uitgebreid worden naar 33. Adrz bereidt zich voor door morgen een tent bij de ambulance-ingang te plaatsen. In deze tent vindt de eerste diagnose van patiënten plaats. De tent wordt volgende week in gebruik genomen.

Hotels
Het is goed denkbaar dat binnenkort ook in hotels coronapatiënten moeten worden opgevangen, zo zegt de Veiligheidsregio. “Naast bestaande zorglocaties zal waarschijnlijk ook uitgeweken moeten worden naar andere locaties, bijvoorbeeld hotels. De extra opvang is ook nodig voor coronapatiënten die lichte zorg nodig hebben en niet meer in het ziekenhuis kunnen blijven, maar ook niet thuis opgevangen kunnen worden. Met de extra capaciteit kan de druk op huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorg verlicht worden”, zo zegt de VRZ.

Het is de bedoeling dat door de zorgcapaciteit uit te breiden, bij een piek in het aantal coronapatiënten Zeeuwen nog steeds in de provincie behandeld kunnen worden. “Het is onduidelijk hoe de verspreiding van het coronavirus zal verlopen in Zeeland. Wel is duidelijk dat de Zeeuwse zorg tijdens de piek onder druk zal komen te staan. Zeeland is een regio met relatief veel ouderen, die vatbaarder zijn voor het virus. Zij doen ook vaker een beroep op de reguliere gezondheidszorg. Door de zorgcapaciteit uit te breiden kunnen bij een piek in het aantal patiënten, Zeeuwen in Zeeland behandeld worden. Ook andere regio’s verhogen de ziekenhuiscapaciteit om zoveel mogelijk patiënten in de eigen regio op te vangen”, zo legt de Veiligheidsregio uit.

Inwoners kunnen volgens de VRZ hun eigen een bijdrage leveren om de zorg te ontlasten. De organisatie vraagt met klem aan de inwoners om de geldende maatregelen op te volgen. “Alleen zo kunnen we voorkomen dat teveel mensen ziek worden in het virus verder verspreiden. Daarom nam de VRZ eerder ook maatregelen om toeristen uit Zeeland te weren.”

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren