Weerbericht:
Overwegend bewolkt en vooral morgen later enkele buien
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus

Toegevoegd: 01-04-2020, 12.29 uur - Update: 01-04-2020, 12.35 uur
Onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6.000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen.

Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed van de deelnemers. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden. “Iedereen die in aanraking komt met het virus maakt namelijk afweerstoffen aan. Door het meten van die afweerstoffen in het bloed weten we hoeveel mensen uit onze bevolking in aanraking zijn geweest met het virus”, zo legt de organisatie uit.

De deelnemers zijn mensen die eerder meededen aan het zogeheten PIENTER-onderzoek. PIENTER is een langlopend onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar de afweer tegen infectieziekten. Het RIVM heeft nog restant bloed bewaard van de mensen die eerder meededen aan het PIENTER-onderzoek. Het bloed dat mensen nu zelf afnemen via een vingerprik, kan door de onderzoekers worden vergeleken met dat uit de oude teststalen. “Hierdoor krijgen we belangrijke informatie over verspreiding van het virus en opbouw van groepsimmuniteit. We doen dus onderzoek in de periode vóór, tijdens en na de uitbraak van het nieuwe coronavirus”, zo zegt het RIVM.

Het onderzoek zal een aantal keren worden herhaald. “Na elke ronde kunnen we meer te weten komen over de opbouw van groepsimmuniteit in de bevolking. Ook onderzoeken we hoe lang die afweerstoffen in het bloed blijven en of ze van goede kwaliteit zijn. Dan weten we of we ook op langere termijn goed in staat zijn om een tweede infectie tegen te gaan”, zo laat het RIVM weten. Het onderzoek duurt in totaal anderhalf jaar. De resultaten van de eerste ronde worden in mei verwacht.

Volhouden
Jaap van Dissel van het RIVM sprak overigens vanochtend de Tweede Kamer toe. Volgens Van Dissel lijken de maatregelen te werken. De effecten worden met vertraging zichtbaar. Het blijven volhouden van de maatregelen is nu cruciaal, zo zei Van Dissel. "Als we dit loslaten, dan gaat de curve weer stijgen. Daarmee stijgt ook de vraag naar (intensieve) zorg", zo zei Van Dissel.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750